Cacio e pepe ( Kaчо е пепе - паста със сирене и черен пипер )

 

Cacio e pepe ( Качо е пепе) - паста, всеизвестна в Италия, която аз за първи път опитах това лято. Твърди се, че това е пастата на Рим, но от опит твърдя, че в Тоскана е буквало навсякъде - както по малките ресторантчета, така и по малките магазинчета. 
За да си я приготвите, Ви трябват само три съставки - паста Пичи ( Pici ), сирене Пекорино и много черен пипер. Още едно доказателство, че най-простите ястия са най-вкусни.
Разбира се, наясно съм, че не всеки може да намери паста Пичи ( проверете в италианските магазини или онлайн ), затова можете да я замените с дебели спагети или талятели. 

Необходими продукти за 4 порции:

450 гр паста Пичи ( или заместител по Ваш избор )
200 гр сирене Пекорино, ситно настъргано
1 с.л. черен пипер на зърна 
прясно смлян черен пипер за сервиране

Начин на приготвяне:

Сварете пастата в подсолена вода, както е оказано на опаковката и оставете настрана.
Сложете ситно нарязаното Пекорино в купа и оставете настрана.
Загрейте дълбок тиган на средна степен и добавете зърната черен пипер. Оставете ги, докато пуснат аромата си и след това ги залейте с 1/2 ч.ч. гореща вода - от тенджерата, където се е варила пастата. Оставете за 1 минута и през това време добавете гореща вода от тенджерата с пастата в купата със сиренето. Добавяйте постепенно водата, докато получите кремообразна паста - малко по-гъста от готварска сметана. 
Прехвърлете сварената паста в тигана при черния пипер и разбъркайте добре, за да отдели пастата нишесте. Намалете котлона и добавате пастата от сирене и започнете да бъркате непрекъснато, докато не получите гладък сос. В началото може да изглежда, че няма да се получи, но не спирайте да бъркате. 
Щом получите желаната консистенция, свалете от котлона и оставете да се сгъсти. Сервийте пастата, поръсена с много прясно смлян черен пипер.
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino