Шоколадова торта с нар



Необходими продукти:

за блатовете:
 
240 гр масло, меко
1 1 /2 ч.ч. захар
2 яйца
1 ч.л. ванилов екстракт
2 с.л. меласа от нар
2 ч.ч. брашно
1/2 натурално какао
1 ч.л бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1 щ. сол
1 1/2 ч.ч. мътеница ( 1 1/2 ч.ч. прясно мляко + 1 1/2 с.л. оцет )
 
за сиропа от нар:
 
4 ч.л. захар
1 ч.л. меласа от нар
2 с.л. вода
 
за крема:
 
1/2 ч.ч. сладкарска сметана
275 гр маскарпоне
1/2 ч.ч. пудра захар
2 ч.л. ванилов екстракт
1/2 ч.ч. зърна от нар
 
Начин на приготвяне:
 
Намаслете 20 см кръгла форма. Загрейте фурната на 180 градуса.
В купата на настолен миксер или в друга купа сложете мекото масло и захарта и разбийте с помощта на миксер до получаване на пухкав крем. Добавете едно по едно яйцата. Прибавете и ванилията и меласата от нар. 
Отделно смесете брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте добре и започнете да добавяте към купата, в която разбивате с миксера, като редувате с мътеницата. 
Щом получите хомогенна смес, изсипете в приготвената форма и изпечете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 30-35 минути или до готовност. Оставете да изстине напълно.
Изстиналия блат разрежете през средата, така че да получите два еднакви блата. 
За сиропа - в касерола сложете захарта, меласата от нар за сиропа и 2 с.л. вода. Загрейте и варете на среден огън за около пет минути. Охладете.
За крема - с помощта на миксер разбийте сметаната на сняг. Отделно разбийте маскарпонето, пудрата захар и ванилията и внимателно добавете разбитата сметана. Разбъркайте с помощта на шпатула. 
За да сглобите тортата сложете единия блат върху поднос. Полейте с половината сироп от нар и намажете с половината от крема. Отгоре сложете втория блат и също напоете със сиропа от нар. Украсете с помощта на шприц с останалия крем. Поръсете със зърна нар.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino