Необходими продукти:
за блатовете:
240 гр масло, меко
1 1 /2 ч.ч. захар
2 яйца
1 ч.л. ванилов екстракт
2 с.л. меласа от нар
2 ч.ч. брашно
1/2 натурално какао
1 ч.л бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1 щ. сол
1 1/2 ч.ч. мътеница ( 1 1/2 ч.ч. прясно мляко + 1 1/2 с.л. оцет )
за сиропа от нар:
4 ч.л. захар
1 ч.л. меласа от нар
2 с.л. вода
за крема:
1/2 ч.ч. сладкарска сметана
275 гр маскарпоне
1/2 ч.ч. пудра захар
2 ч.л. ванилов екстракт
1/2 ч.ч. зърна от нар
Начин на приготвяне:
Намаслете 20 см кръгла форма. Загрейте фурната на 180 градуса.
В
купата на настолен миксер или в друга купа сложете мекото масло и
захарта и разбийте с помощта на миксер до получаване на пухкав крем.
Добавете едно по едно яйцата. Прибавете и ванилията и меласата от нар.
Отделно
смесете брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте
добре и започнете да добавяте към купата, в която разбивате с миксера,
като редувате с мътеницата.
Щом
получите хомогенна смес, изсипете в приготвената форма и изпечете в
предварително загрятата на 180 градуса фурна за 30-35 минути или до
готовност. Оставете да изстине напълно.
Изстиналия блат разрежете през средата, така че да получите два еднакви блата. За сиропа - в касерола сложете захарта, меласата от нар за сиропа и 2 с.л. вода. Загрейте и варете на среден огън за около пет минути. Охладете.
За крема - с помощта на миксер разбийте сметаната на сняг. Отделно разбийте маскарпонето, пудрата захар и ванилията и внимателно добавете разбитата сметана. Разбъркайте с помощта на шпатула.
За да сглобите тортата сложете единия блат върху поднос. Полейте с половината сироп от нар и намажете с половината от крема. Отгоре сложете втория блат и също напоете със сиропа от нар. Украсете с помощта на шприц с останалия крем. Поръсете със зърна нар.
0 коментара:
Публикуване на коментар