Краят на лятото, типично по български, е време да се подготвим за зимата, най-вече с приготвянето на какви ли не вкусотии, които да ни "стоплят" през студените зимни дни. Сладкото е неизменна част от тази подготовка.
За мен най-вкусното сладко разбира се е това, което приготвяше баба ... сладко от цели зелени смокини! Неповторимият вкусът, който свързвам с детството, с баба и с много прекрасни семейни спомени! Много пъти съм си мислила да се опитам да го приготвя, но така и не се престрашавам. Все си мисля, че е много сложно и няма да стане като на баба. Затова пък тази година приготвих мой вариант на сладко от смокини. Получи се доста вкусно и си има своя чар.
Така че, ако и Вие обичате сладкото от смокини, но не Ви се занимава да търсите зелени смокини, да ги киснете във вар и какво ли още не, предлагам Ви проста, но много вкусна рецепта. И спокойно можете да почерпите с него гостите си, както правеха нашите баби - ще ги изненадате и ще им хареса.
Необходими продукти за 4 бурканчета:
1,5 кг зрели смокини
1 кг захар
2 ч.ч. вода
1 ванилова захар
2 ч.л. лимонова киселина
1 ч.ч. орехи ( по възможност цели )
Начин на приготвяне:
Измийте смокините и изрежете връхчетата им.
В дълбока тенджера сложете водата и захарта и кипнете. Варете, докато захарта се стопи напълно и започне да се образува захарен сироп. Тогава прибавете целите смокини и оставете да заври.
Варете на среден огън, докато течността започне да се сгъстява, като разбърквате от време на време и внимавате да не намачкате смокините.
След около час и половина или когато сметнете, че сладкото е достатъчно гъсто, прибавете ваниловата захар, лимоновата киселина и ореховите ядки и внимателно разбъркайте. Отстранете от огъня.
Напълнете измитите с гореща вода и подсушени бурканчета, докато сладкото е още горещо, затварете и обърнете с капачката надолу. Оставете така, докато изстинат напълно.
0 коментара:
Публикуване на коментар