Мерджемек е турска крем супа от жълта леща и зеленчуци, която опитах за първи път наскоро в Турция и просто се влюбих от първата хапка! Предложиха ми я приятели, сядайки в малко турско заведение с традиционна кухня. Толкова кадифена, фина и вкусна!
Разбира се, още на следващия ден посетих специализиран магазин и освен всички останали типично турски продукти, се запасих и с жълта леща.
Горещо ви препоръчвам да си приготвите тази супа! Много е лесна за приготвяне, готова за по - малко от 30 минути. Ако не можете да намерите жълта леща, можете да я замените с червена леща.
Необходими продукти за 6 порции:
4 с.л. зехтин
1 гл лук, ситно нарязан
3 скл чесън, ситно нарязани или пресовани
2 моркова,нарязани
1 голям картоф, нарязан
сол
1 с.л. доматено пяре
6 ч.ч. зеленчуков бульон, горещ
1 ч.л. кимион
1 ч.л. лют червен пипер
1 ч.ч. жълта леща ( или червена леща ), измита и отцедена
резени лимон за сервиране
Начин на приготвяне:
Загрейте тенджера и налейте зехтина. Добавете ситно нарязания лук, чесън и моркова. Щом започнат да омекват, добавете и нарязания картоф. Подправете с малко сол. Добавете доматеното пюре и залейте с горещия зеленчуков бульон. Подправете с кимиона и лютия червения пипер и накрая добавете измитата и изцедена жълта леща. Разбъркайте добре и оставате да се вари под капак на бавен огън 15-20 минити или до готовност на всички продукти.
Отдръпнете супата от огъня и пасирайте с помощта на ръчен блендер. Ако супата ви се вижда гъста, разредете с още малко бульон.
Сервирайте гореща задължително с резен лимон.
0 коментара:
Публикуване на коментар