Необходими продукти:
за сладкиша:
50 гр натурално какао
6 с.л. гореща вода
100 гр масло, меко
275 гр захар
3 яйца
125 мл прясно мляко
175 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
за глазурата:
3-4 с.л. сладко от кайсии ( рецепта можете да намерите тук )
100 мл сладкарска сметана
200 гр млечен шоколад
за декориране:
100 гр бял шоколад
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса и подгответе тава с размери 30х23 см, като я покриете с хартия за печене.
Сложете какаото в купичка и го залейте с горещата вода. Разбъркайте добре и оставете на страна.
С помощта на настолен или ръчен миксер разбийте маслото и захарта. Постепенно добавете какаото, яйцата, прясното мляко, брашното и бакпулвера.
Щом получите гладка смес, я изсипете в подготвената тавичка и печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 30-35 минути или докато забита в средата дървена клечка излезе суха.
Охладете сладкиша за 10 минути и намажете със сладкото от кайсии. Оставете да се охлади напълно и преместете в подходящ съд за сервиране.
За глазурата - загрейте сметаната, но без да завира. Изсипете върху млечния шоколад, изчакайте 1-2 минути и разбъркайте до получаването на гладък ганаж. Изсипете върху сладкиша и разнесете равномерно от всички страни. Оставете да стегне.
За да декорирате сладкиша, разтопете белия шоколад на водна баня. Прехвърлете в пош, отрежете малка дупка и направете тънки ленти от край до край на сладкиша на разтояние около 1 см. С помощта на клечка за зъби минете внимателно по противоположната страна на лентите, за да получите ефекта на перото.
0 коментара:
Публикуване на коментар