Канелени розички с ябълки


   Все още ми е рано за Коледни рецепти, затова пък разполагам с идеалната есенно-зимна вкусотия, която да си приготвите.

Необходими продукти за около 12 броя:

за тестото:
 
350 гр брашно 
1 щ. сол
7 гр суха мая
180 мл прясно мляко, топло
60 гр захар
40 гр масло, разтопено
1 ч.л. ванилов екстракт
1 яйце
1/2 ч.л. лимонов екстракт ( рецепта можете да намерите тук ) или кората от 1 лимон

за плънката:

2 зелени ябълки, нарязани на ситни кубчета
80 гр масло
20 гр захар
60 гр кафява захар
1 с.л. канела

за глазурата:

100 гр пудра захар
1 с.л. прясно мляко
 
Начин на приготвяне:
 
В купата на настолен миксер с приставка за тесто или в друга купа сложете брашното, солта, маята и разбъркайте. Добавете захарта, топлото мляко и разтопеното масло, като не спирате да разбърквате. Накрая добавете яйцето и лимоновия екстракт / кора и разбъркайте с миксера до получаване на гладко и пухкаво тесто. Оставете да втаса, докато удвои обема си. 
Докато тестото втасва, пригответе плънката - в тиган разтопете 20 гр от маслото. Добавете ситно нарязаните ябълки, бялата захар и сотирайте до омекване на ябълките. Махнете от котлона и охладете. 
Останалото ( 60 гр ) масло смесете с кафявата захар и канелата. 
Намазнете гнездата на тава за мъфини с меко масло. Загрейте фурната на 180 градуса.
Когато тестото е готово, го разточете на правогълна кора с дебелина около 1 см. Нарежете на ленти с ширина около 2 см. Всяка лента намажете с канеленото масло и поръсете с ябълките. Завийте на розичка и поставете в гнездата на намаслената тава. Печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 20 минути или докато забодено в средата дървено шишче  излезе чисто. Охладете.
Пригответе глазурата като смесите пудрата захар с прясното мляко и разбъркате много добре. Залейте леко охладените, но все още топли розички с глазурата.
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino