Английски Коледни пайчета

 

   Кой не е чувал за Mince Pie ( Минс пай )? Нямам идея как точно да го преведа на български, затова просто кръстих рецептата "Английски Коледни кексчета".
   По същността си минс пайчетата са традиционни коледни мини сладки от Англия, пълни с ябълки, сушени плодове и много коледни подправки. Преди време са се пълнели и с месо / кайма, от където идва и името им  ( mince = кайма ), но слава Богу днес не е така. 
   Съдейки по името, винаги съм си мислела, че вътре има месо и никога не съм имала желание да ги приготвя. Миналата Коледа обаче се разрових и осъзнах, че нямат нищо общо с кайма или месо. Приготвих ги ... и се влюбих в тях. Невероятни са! 
   Ако тази Коледа желаете да замените джинджифиловите човечета с нещо ново, препоръчвам Ви Английските пайчета без месо.

Необходими продукти за около 10 броя:

за тестото:

300 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 щ. сол
100 гр пудра захар
185 гр масло, студено, нарязано на кубчета
1 яйце
1 ч.л. ванилов екстракт

за плънката:

150 гр ябълки
50 гр кафява захар
20 гр  масло
сок и кора от 1 портокал
50 гр сушени боровинки
50 гр сушени кайсии
50 гр сушени смокини
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. смлян карамфил
1/4 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. ванилов екстракт

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

В кухненски робот или блендер смесете всички съставки за тестото. Разбъркайте колкото да обедините продуктите, след това извадете на плота и замесете. Оформете на топка, завийте в прозрачно фолио и оставете в хладилника за около половин час.
За плънката - обелете и нарежете на малки кубчета ябълката. Сушените плодове нарежете на ситно. В касерола сложете маслото, кафявата захар, кората и сока от портокал. Сложете на котлона и включете на бавен огън. Щом започнат да се топят, прибавете нарязаните ябълка, сушените плодове, както и  подправките. Гответе на слаб огън за 15-20 минути и след това охладете. 
Пригответе форма за мъфини, като намаслите гнездата с масло. 
Включете фурната на  180 градуса.
Стегналото тесто разточете на тънка кора. С помощта на ринг или чаша изрежете кръгове малко по-големи от гнездата на формата за мъфини. Подредете на дъното и леко по стените на гнездата и набодете с вилица. Отгоре разпределете плънката. "Изрезките" от тестото разточете наново. Изрежете звездички и поставете върху плънката. Печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 20 минути или докато тестото започне да променя цвета си. 
Охладете и поръсете с пудра захар.
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino