След Великден ми беше останало печено агнешко за още едно хранене. Прибрано в хладилника чакаше да бъде изядено. Не ми се искаше да го сервирам само така със зелена салатка, затова сътворих ястието, което виждате на снимката. Получи се феноменално!
От мен да знаете - всеки остатък от храна може да се превърне в още едно невероятно вкусно ястие, ако добавите няколко прости продукта и малко въображение.
Необходими продукти за 4 порции:
400 гр ( или колкото имате ) остатък от печено агнешко месо
250 гр чери домати
40 гр кедрови ядки
20 бр черни маслини, почистете от костилките
40 гр фета сирене, нарязано на дребни кубчета
кресон за поръсване
за хумуса:
400 гр нахут от консерва
2 с.л. сусамов тахан
сок от 1/2 лимон
2 скл чесън
1 щ. сол
50 мл зехтин
плоски питки за сервиране
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.
В блендер сложете изцедения нахут. Добавете сусамовия тахан, сока от лимон, чесъна, солта и зехтина и разбийте до гладка смес. Приберете в хладилник, докато приготвите останалите продукти.
Подредете клонките чери доматите в тавичка, поръсете със сол, черен пипер и зехтин и сложете в загрятата на 200 градуса фурна. Печете около 10 минути и добавете кедровите ядки. Запечете за още 2-3 минутки и извадете от фурната.
Накъсайте агнешкото месо на парченца, сложете го в тавичка и го затоплете във фурната за няколко минути. Запечете леко и плоските питки.
На дъното на всяка чиния сложете хумус, отгоре - клонка чери домати, разпределете късовете месо, поръсете със запечените кедрови ядки, маслини, фета сирене и кресон. Сервирайте с топлите плоски питки.
0 коментара:
Публикуване на коментар