Напоследък така са се заредили празници и почивни дни, че на никой няма да му е излишна още една рецепта за домашна торта.
Необходими продукти:
за блатовете:
6 яйца
300 гр захар
250 гр брашно
1 бакпулвер
1 ч.л. ванилов екстракт
50 гр черен шоколад, ситно нарязан
за крема:
500 гр прясно мляко
3 с.л. брашно
100 гр захар
300 мл готварска сметана
1 бурканче сладко от цели зелени смокини
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса и постелете дъното на 23 см кръгла форма с хартия за печене.
Отделете белтъците и жълтъците. Жълтъците смесете със захарта и разбийте с помощта на миксер, докато получите бледо жълта смес. Добавете брашното, бакпулвера и ванилията и разбийте, докато се поемат от сместта.
Отделно разбийте белтъците на сняг. Добавете на няколко пъти към жълтъчената смес, като разбърквате внимателно от долу нагоре с помощта на шпатула. Прибавете нарязания шоколад, разбъркайте и излейте в приготвената форма. Печете до готовност ( докато дървена клечка, забодена в средата, излезе чиста ) в предварително загрятата на 180 градуса фурна.
Когато блатът е готов, извадете и охладете напълно. Разрежете на два еднакви блата.
За да приготвите крема, отделете 200 мл от млякото и го смесете с брашното и захарта. Бъркайте, докато захарта се разтвори добре. Останалото мляко сложете в касерола и го загрейте на котлона. Щом започне на кипва, намалете котлона и на тънка струйка започнете да прибавяте млечно-брашняната смес, като непрекъснато разбърквате с помощта на кухненска тел. Бъркайте на слаб огън, докато кремът започне да се сгъстява. Махнете от котлона и по желание прецедете за напълно фин крем. Оставете да се охлади.
Разбийте сметаната с помощта на миксер и я смесете с напълно изстиналия крем. Отделете няколко цели смокини за украса на тортата, а останалите нарежете на дребно и прибавете към крема, заедно с част от сиропа на сладкото. Разбъркайте добре.
За да сглобите тортата, сложете долния блат в поднос и около него сложете ринг за торта. Ако нямате ринг, не е фатално, можете да сглобите тортата и без него, но с него тортата става напълно равна и няма опасност да се килне на една страна. Намажете блата с крем, поставете втория блат и отново намажете с крем. Оставете малко от крема за измазване на страните на тортата, след като махнете ринга. Ако не ползвате ринг, веднага измажете цялата торта с останалия крем. Приберете в хладилник, за да стегне за няколко часа.
Когато тортата стегне, махнете ринга, измажете страните и украсете с цели смокини. Можете да я приберете отново в хладилника, за да стегнат страните.
0 коментара:
Публикуване на коментар