Необходими продукти:
80 гр тъмно кафява захар
3-4 с.л. вода
2 банана 5 яйца
70 гр захар
120 гр черен шоколад, разтопен
180 гр масло, разтопено
1 ч.л. лимонов екстракт ( рецептата може да намерите тук ) или кора от лимон
1 ч.л. портокалов екстракт ( рецептата може да намерите тук ) или кора от портокал
1 ч.л. ванилов екстракт ( рецептата може да намерите тук )
200 гр ореховки, натрошени
120 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
за глазурата:
100 гр сладкарска сметана
100 гр черен шоколад
20 гр масло
1-2 банана и ореховки за украса
Начин на приготвяне:
Покрийте с хартия за печене дъното на 20 см кръгла форма и загрейте фурната на 180 градуса.
В касерола сложете кафявата захар и водата и загрейте. Нарежете бананите
на тънки и дълги ленти. Щом захарта се разтопи, сложете бананите и ги
карамелизирайте за кратко. Отстранете от огъня и оставете настрана да се охладят.
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Първо разбийте белтъците на сняг и оставете настрана. След това разбийте жълтъците и захарта на пухкав крем. Без да спирате миксера, прибавете разтопения шоколад, маслото, както и лимоновия, портокаловия и ваниловия екстракт. След това прибавете натрошените ореховки и брашното с бакпулвера. Спрете миксера и започнете да прибавяте на части разбитите белтъци, като разбърквате с шпатула и внимавате да не спадне обемът им. Добавете и карамелизираните банани и разбъркайте. Изсипете готовата смес в подготвената форма и печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 30-40 минути или докато забодена в средата дървена клечка излезе чиста. Оставете да се охлади.
Щом сладкишът се охлади, започнете да приготвяте глазурата - в купа сложете шоколада. Загрейте сметаната, без да я завирате. Изсипете я върху шоколада, изчакайте 30 секунди и разбъркайте с помощта на кухненска тел. Прибавете маслото и разбърквайте докато получите гладка смес. Залейте сладкиша с глазурата и украсете с парченца банан и ореховки.
Можете да сложите сладкиша в хладилник, за да стегне по-бързо.
0 коментара:
Публикуване на коментар