Джинджифилова торта с бял шоколад

  

   Новата Година отново е на прага и трябва да я посрещнем подобаващо. А какво по-подходящо от красива и вкусна празнична торта. 

Необходими продукти:

за блатовете:

2 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. натурално какао
2 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. светло кафява захар
1 1/2 ч.л. джинджифил на прах
1 с.л. канела
1 ч.л. бахар на прах
1/2 ч.л. индийско орехче
2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
1 щ. сол
1 1/4 ч.ч. прясно мляко
3/4 ч.ч. олио
3 яйца
1/4 ч.ч. течен мед
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.ч. гореща вода
 
за глазурата:

100 гр бял шоколад
170 гр масло, меко
226 гр крем сирене
1 1/2 ч.ч. пудра захар
3/4 ч.ч. сладкарска сметана

за украса: 

стръкчета розмарин
пудра захар за поръсване 


Начин на приготвяне:

Покрийте с хартия за печене три кръгли форми за печене по 20 см. Ако нямате три, можете да печете блатовете един по един, само имайте предвид след като извадите единия блат от фурната, да изчакате няколко минути преди да го извадите от формата и да сложите следващия. 
Загрейте фурната на 180 градуса.
В купа смесете брашното, какаото, бялата и кафявата захар, джинджифила, канелата, бахара, индийското орехче, содата, бакпулвера и солта. 
В купата на настолен миксер или в обикновена купа сложете млякото, олиото, яйцата, меда и ванилията. Разбийте с помощта на миксер. Постепенно добавете сухите съставки. Накрая добавете горещата вода и разбъркайте до получаване на гладка смес. 
Разделете сместта на три равни части, които разпределете в приготвените форми и печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 35-40 минути или докато забодена в средата дървена клечка/шишче излезе чиста. Охладете всички блатове.
За глазурата - на водна баня разтопете шоколада и оставете настрана да се охлади. През това време с помощта на миксер разбийте мекото масло и крем сиренето. Добавете пудрата захар, а след това и охладения шоколад. Разбъркайте до гладка и пухкава смес. 
Отделно разбийте сметаната до получаване на връхчета. Прибавете на няколко пъти към маслената смес, като разбърквате внимателно с помощта на шпатула. 
За да сглобите тортата, поставете първия блат върху плато. Нанесете 3/4 ч.ч. от глазурата отгоре, сложете втория блат, глазура, третия блат и накрая измажете цялата торта с глазура. Отгоре украсете със стръкчета розмарин, като ги забодете наобратно, за да приличат на елхички. Поръсете с пудра захар за снежен ефект.
 

1 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino