Задушени свински гърди с печен картоф


  До Коледа остават няколко дни и освен сладките изкушения за празничния ден, трябва да помислим и за основното ястие. У нас рядко се приготвя пуйка за празника, предпочитаме си свинското. Точно затова Ви предладам едно по-различно и по-изискано поднесено ястие от свинските пържоли, с което да изненадате и впечатлите семейството и гостите си тази Коледа.

Необходими продукти за 4 порции:
 
1 кг свински гърди без кост ( цяло парче )
1 с.л. светло кафява захар
1 с.л. морска сол
1 ч.л. пушен червен пипер
1 щ. лют червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. чесън на прах или една пресована скилидка
1ч.л. кимион
 
1 с.л. зехтин
1 гл лук
1 морков
1 скл чесън
1 стр мащерка или 1/2 с.л. суха мащерка
1 дафинов лист
1 звезден анасон
кората от 1 лимон
800 гр телешки бульон
1 с. л брашно
1 с.л. разтопено масло
 
4 бр големи картофи
100 гр заквасена сметана
сок от 1/2 лимон
2-3 стр пресен лук
 
Начин на приготвяне:
 
Натъркайте гърдите със захарта и морската сол и ги оставете за 5-10 минути. 
През това време смесете пушения и лютия червен пипер, черния пипер, чесъна и кимиона и с готовата смес натъркайте от всички страни гърдите. Оставете да се мариноват в хладилник за поне 1 час. 
Извадете гърдите от хладилника 30 минути преди да ги сложете да се пекат. 
Включете фурната на 140 градуса. 
Загрейте съд, в който можете да съберете парчето месо ( хубаво е , ако можете да го сложите във фурната ). Добавете зехтина и запържете месото от всички страни, докато стане кафяво и го извадете. В същия съд сложете нарязаните лук, морков, чесън, мащерката и дафиновия лист. Оставете за няколко минути, като разбърквате от време на време. 
Ако ще печете в същия съд, върнете обратно гърдите и добавете анасона, кората от лимон и бульона. Ако ще използвате друг съд, просто прехврлете всичко в него и сложете да се пече  в предварително загрятата на 140 градуса фурна за около 3 часа или докато месото стане крехко. По някое време можете да сложите във фурната и добре измитите картофи, за да ги изпечете.
Извадете готовите гърди и ги покрийте с фолио, за да останат топли и пригответе грейвито. За целта сложете на котлона съда, в който сте пекли ястието ( или прехвърлете всичко от него в подходящ за котлона съд ) и варете 10-20 минути на среден огън, докато се редуцира течността, но не напълно.
Смесете брашното и разтопеното масло, разбъркайте до гладка смес и прибавете в съда на котлона. Разбъркайте добре и пасирайте. Ако е необходимо, подправете със сол. Ако желаете, можете да прецедите грейвито, за да имате съвсем гладка консистенция. 
За печените картофи - смесете заквасената сметана и лимоновия сок. Разрежете всеки картоф на две, сложете от сметаната и поръсете със ситно нарязан зелен лук.
Гърдите нарежете на тънки филийки и сервирайте с печен картоф и сос грейви.
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino