Меденки с шоколад

  
     Идва Коледа и някои не могат без меденки. Моите са с шоколад и са неустоими.  

Необходими продукти:

2 яйца
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.ч. течен мед
500 гр брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела

100- 200 гр черен шоколад

Начин на приготвяне:

С помощта на миксер разбийте яйцата и олиото. Добавете пудрата захар и меда. 
Отделно смесете брашното, содата и канелата. 
Сменете приставката на миксера с бъркалка за тесто и без да спирате да разбивате, постепенно добавете сухите съставки. Ако е необходимо добавете още брашно, за да получите гладко и леко лепкаво тесто. 
Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе голяма тава, покрита с хартия за печене.
Прехвърлете тестото върху набрашнен плот и разточете с дебелина около 1 см. С помощта на формички изрежете желаните от Вас фигурки - аз предпочитам 6-8 см кръгли меденки, но правя и сърчица, звездички, елхички и други. 
Подредете изрязаните формички в подготвената тава и печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 5-8 минути или докато меденките започнат леко да променят цвета си. Внимавайте с печенето, тъй като, ако ги поизпечете повече, щом изстинат, ще станат твърди и хрупкави, а следва да са меки и пухкави. Оставете да се охладят. 
В зависимост дали искате да облеете с шоколад всички или само част от меденките, разтопете 100 или 200 гр шоколад на водна баня. Потапяйте всяка меденка изцяло или наполовина в разтопения шоколад  и наредете върху хартия за печене. Оставете да стегнат на хладно място.
 

1 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino