Понички

 

  Много хора са луди по поничките. Аз си признавам, че не съм им фен ...особено на онези, които се продават по улиците. Но тези домашни понички са страхотни. Изискват малко повече време, за да се приготвят, но резултатът си заслужава.

Необходими продукти за около 35 броя:

500 мл прясно мляко, топло
125 мл вода, топла
11 гр суха мая
2 с.л. захар
2 яйца
125 гр масло, разтопено
1 ч.л. сол
1 ч.л. екстракт от ванилия
1 кг брашно
олио за пържене
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

В купа сложете топлото прясно мляко, топлата вода, маята,  захарта и разбъркайте добре. Добавете яйцата, разтопеното масло, солта,  ванилията и накрая брашното. Разбъркайте и омесете, докато получите меко тесто. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за около 2 часа или докато удвои обема си. 
Когато тестото е готово, го извадете от купата върху набрашнен плот и до разделете на две равни части. Всяка част разточете с дебелина 1 см и с помощта на чаша с диаметър 8 см изрежете кръгове. След това с помощта на малка капачка изрежете средата на всеки кръг. Прехвърлете внимателно върху тава, покрита с хартия за печене и оставете да втасат за 20-30 минути или докато удвоят обема си. 
Изпържете поничките в горещо олио до златисто, като ги обръщате и от двете страни. Отцедете върху кухненска хартия или салфетка. Поръсете с пудра захар и сервирайте.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino