Есента вече чука на вратата, но все още имаме праскови, които да ни създават усещане за лято.
Необходими продукти:
за тестото:
175 гр брашно
85 гр студено масло, нарязно на кубчета
1 с.л. захар
2 жълтъка
за пълнежа:
100 гр захар
140 гр меко масло
2 яйца
140 гр фино смлени бадеми или бадемово брашно
50 гр брашно
3 праскови, нарязани на тънки резени
сладко от кайсии за намазване ( рецепта може да намерите тук )
ванилив сладолед за сервиране
Начин на приготвяне:
За да приготвите тестото, в кухненски робот или блендер сложете брашното и нарязаното на кубчета масло и разбийте до получаване на трохи. Добавете захарта и жълтъците един по един и разбъркайте до получаване на тесто. Ако е необходимо, добавете 1-2 с.л. студена вода.
Извадете тестото, оформете го на диск, завийте го в прозрачно фолио и го охладете за 20-30 минути.
Докато тестото стяга, пригответе пълнежа - с помощта на миксер разбийте мекото масло и захарта до получаване на пухкав крем. Добавете едно по едно яйцата. Щом сместта ги поеме, прибавете брашното и смлените бадеми. Разбъркайте до гладка смес.
Нарежете прасковите на тънки резени.
Загрейте фурната на 200 градуса и набрашнете 23 см форма за тарт.
Разточете охладеното тесто върху набрашнена повърхност и поставете в приготвената форма. Притеснете леко по дъното и крайщата на формата и отстранете стърчащите крайща. Изсипете отгоре готовия пълнеж, загладете и наредете резените праскови.
Печете в предварително загрятата на 200 градуса фурна за 30-40 минути или докато тестото по крайщата стане златисто и хрупкаво и забодена в средата клечка за зъби или дървено шишче излезе чисто.
Щом извадите от фурната намажете тарта със сладко от кайсии. Ако сладкото Ви е твърде гъсто, разредете го с малко вода.
Сервирайте тарта леко топъл с топка ванилов сладолед.
0 коментара:
Публикуване на коментар