Бадемов тарт с праскови

 

  Есента вече чука на вратата, но все още имаме праскови, които да ни създават усещане за лято.


Необходими продукти:

за тестото:

175 гр брашно
85 гр студено масло, нарязно на кубчета
1 с.л. захар
2 жълтъка

за пълнежа:

100 гр захар
140 гр меко масло
2 яйца
140 гр фино смлени бадеми или бадемово брашно
50 гр брашно
3 праскови, нарязани на тънки резени
сладко от кайсии за намазване ( рецепта може да намерите тук )
 
ванилив сладолед за сервиране

Начин на приготвяне:

За да приготвите тестото, в кухненски робот или блендер сложете брашното и нарязаното на кубчета масло и разбийте до получаване на трохи. Добавете захарта и жълтъците един по един и разбъркайте до получаване на тесто. Ако е необходимо, добавете 1-2 с.л. студена вода. 
Извадете тестото, оформете го на диск, завийте го в прозрачно фолио и го охладете за 20-30 минути. 
Докато тестото стяга, пригответе пълнежа - с помощта на миксер разбийте мекото масло и захарта до получаване на пухкав крем. Добавете едно по едно яйцата. Щом сместта ги поеме, прибавете брашното и смлените бадеми. Разбъркайте до гладка смес. 
Нарежете прасковите на тънки резени.
Загрейте фурната на 200 градуса и набрашнете 23 см форма за тарт.
Разточете охладеното тесто върху набрашнена повърхност и поставете в приготвената форма. Притеснете леко по дъното и крайщата на формата и отстранете стърчащите крайща. Изсипете отгоре готовия пълнеж, загладете и наредете резените праскови. 
Печете в предварително загрятата на 200 градуса фурна за 30-40 минути или докато тестото по крайщата стане златисто и хрупкаво и забодена в средата клечка за зъби или дървено шишче излезе чисто.
Щом извадите от фурната намажете тарта със сладко от кайсии. Ако сладкото Ви е твърде гъсто, разредете го с малко вода. 
Сервирайте тарта леко топъл с топка ванилов сладолед. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino