Сушени домати на фурна

 

   Отново е това време в годината, когато започваме да приготвяме зимнина - най-добрият начин да запазим вкуса на лятото за през зимата. 
   Сушените домати са една от съставките, които създават много вкус на ястията, в които ги използваме и си заслужава да си ги консервирате. Можете да ги добавите в хляб, фокача, пица или брускети, в паста, в салата, към пилешко месо или просто да си ги хапнете върху препечена филийка с малко козе сирене.
   Класическият начин за приготвяне на сушените домати е на слънце, като изключим тези по магазините, които се правят в дехидрататори. Разбира се, аз няма да Ви карам да ги сушите на слънце и това да Ви отнеме цяла вечност. Сушим ги на фурна и Ви гарантирам, че през студените зимни месеци, когато копнеете за топлина и слънце, ще имате вкус, който ще Ви върне в летните, слънчеви дни.  
   Важното тук е за сушене да използвате домати сорт Рома, тъй като в тяхната сърцевина няма много семки. Имат ниско съдържание на вода и плътна месеста част, което ги прави лесни за сушене и крайният продукт се получава сочен, а не като чипс.

Необходими продукти:

1 кг домати Рома
4-6 скл чесън
2-3 стр пресен розмарин
1 с.л. сушен риган
1 ч.л. морска сол
1 ч.л. захар за поръсване
зехтин за поръсване и за напълване на бурканчетата
 
Начин на приготвяне:
 
Измийте и подсушете добре доматите. Според размера им ги нарежете по дължина на 4 или 8 парченца. Подредете ги на един ред в голяма тава, покрита с хартия за печене. Сложете скилидките чесън и розмарина между доматите. Поръсете със солта, захарта, сушения риган и струйка зехтин. 
Сложете тавата във фурната и я включете на 100 градуса. Сушете доматите около 3 часа или докато сърцевината на парченцата е почти суха. Ако оставите сърцевината да се изсуши напълно, доматите Ви ще станат много твърди и жилави. Когато са готови, изключете фурната и ги оставете вътре, докато се охладят напълно. 
Охладените домати наредете в бурканче/та, добавете скилидките чесън от тавата и залейте със зехтин, така че да покрие изцяло доматите. Затворете плътно и съхранявайте в хладилник. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino