Лятото можем да забравим за доматите с вкус на пластмаса и да се насладим на вкусни и сочни такива. А защо да ги ядем само на салата? Този тарт с домати и сирене е невероятно вкусен и горещо Ви препоръчвам да го пробвате.
Необходими продукти:
за тестото:
200 гр брашно
100 гр масло, студено
1 жълтък
сол на вкус
за плънката:
4 стр пресен лук, ситно нарязан
200 гр краве сирене, натрошено
2 домата, нарязани на шайби
2 стр мащерка
1/2 ч.л. сух риган
5 яйца
сол на вкус
Начин на приготвяне:
В кухненски робот или в купа сложете брашното и солта. Разбъркайте и добавете студеното масло, нарязано на кубчета. Блендирайте или намачкайте с ръце, докато се получат трохи. Прибавете жълтъка и 30 мл ледена вода и доразбийте или доразбъркайте с ръце, докато получите тесто. Увийте го в прозрачно фолио и го приберете в хладилник за 30 минути или докато стегне добре.
Готовото тесто разточете на правоъгълник и поставете в набрашнена продълговата форма за тарт, за предпочитане с падащо дъно. Оформете по дъното и стените на формата. Ако тестото се е отпуснало, поставете тарта за малко в хладилника.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Върху тестото във формата разпределете наситнения лук, отгоре натрошеното сирене, наредете шайбите домати, поръсете с мащерка и риган и отгоре внимателно чукнете яйцата. Посолете на вкус и печете в предварително загрятата на 200 градуса фурна за 20 минути или до готовност.
0 коментара:
Публикуване на коментар