Торта Дакоаз е френска торта, носеща името на град Дакс в югозападна Франция. Блатовете се приготвя се от смлени бадеми и лешници и разбити белтъци. Пълнежът традиционно е плодов или шоколадов. Сервира се добре охладена и гарнирана с плодове.
Необходими продукти:
за блата:
225 гр белтъци
1 щ. сол
130 гр захар
80 гр бадемово брашно ( или фино смлени бадеми )
80 гр лешниково брашно ( или фино смлени лешници )
125 гр пудра захар
80 гр брашно
за пълнежа и украсата:
200 гр ягоди
50 гр боровинки
40 гр захар
1/2 ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
Започнете с приготвянето на плодовете - измийте ги добре и отделете част от ягодите и всички боровинки за украса на тортата. Останалите ягоди поставете в касерола заедно със захарта и ванилията. Гответе на умерен огън, докато сместта заври. Варете още 3-5 минути и отстранете от огъня. Оставете да се охлади.
Сложете белтъците и солта в купата на настолен миксер или в друга купа. Разбийте с бъркалка за белтъци до получаване на сняг. Започнете да добавяте по малко захарта и разбивайте, докато захарта свърши и се получат твърди връхчета.
В отделна купа пресейте бадемовото, лешниковото брашно, пудрата захар и обикновеното брашно. Много внимателно и на порции ги добавете към белтъчната смес, като разбърквате с помощта на шпатула, внимавайки да не изкарате въздуха от сместта. За по-лесно оформяне на тортата прехвърлете готовата смес в пош без накрайник.
Загрейте фурната на 170 градуса.
Поставете хартия за печене на дъното и стените на 20 см кръгла форма за печене, за предпочитане с падащо дъно. С помощта на поша, чийто край сте отрязали ( или без него ), напълнете формата до половината с белтъчната смес. В средата оформете дупка, като крайщата оставите по-високи и вътре разпределете ягодовата смес. Отгоре разпределете останалата белтъчна смес и загладете.
Печете в предварително загрятата на 170 градуса фурна за 35-40 минути или докато забодено в центъра дървено шишче или клечка за зъби излезе сухо.
Оставете тортата да се охлади напълно, украсете с отделените плодове и поръсете с пудра захар.
0 коментара:
Публикуване на коментар