Ризото с пилешко, аспержи, грах и бакла


  По това време на годината трябва да се възползваме от всичко зелено и свежо за хапване. 

Необходими продукти за 4 порции:

1 л. зеленчуков бульон
250 гр грах ( пресен или замразен )
200 гр аспержи
1/2 вр магданоз
500 гр пилешко бонфиле
3 с.л. зехтин
1 гл лук, ситно нарязан
300 гр ориз за ризото
1/2 ч.ч. бяло вино
200 гр бакла  
50 гр масло
50 гр пармезан, насърган 
рукола за сервиране

Начин на приготвяне:

Почистете баклата от крайщата, измийте добре и бланширайте в подсолена вряла вода. Гответе 2-3 минути и извадете. Щом се охлади, извадете бобчетата от шушулките и оставете настрана.
За да приготвите основата за ризотото, кипнете 1 л зеленчуков бульон и вътре сложете шушулките пресен грах ( ако ползвате замразен, добавете го към края на варенето ), твърдите крайща на аспержите и дръжките на магданоза. Гответе 2-3 минути, ако ползвате замразен грах, го добавете, варете още 1 минути и след това с помощта на пасатор пасирайте всичко. Прецедете през цедка и оставете получената течност настрана.
Овкусете парченцата пилешко бонфиле. Загрейте незалепващ тиган и ги запечете от двете страни. Оставете настрана.
В същия тиган загрейте зехтина и добавете ситно нарязания лук. Гответе, докато мекне и прибавете ориза. Разбърквайки гответе няколко минути, прибавете виното и изчакайте да се поеме от ориза. Тогава започнете да наливате по малко от приготвения зелен бульон. Изчаквайте оризът да поеме цялата течност и тогава наливайте отново по малко. Малко преди да свърши бульона, добавете към ризотото аспержите, граха и баклата. 
Щом ризотото е готово, свалете го от котлона, добавете маслото, настъргания пармезан и листата магданоз, разбъркайте и оставете под капак за 10 минути. 
Сервирайте ризотото с парченца пилешко и рукола.

2 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Прекрасно пролетно ястие със сезонни продукти.Много лесно за приготвяне, чудесно на външен вид.
Поздрави !

Ivi каза...

Много благодаря за хубавите думи! Радвам се, че съм Ви полезна с нови и вкусни идеи.Поздрави!

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino