Мини шоколадови бабка

 

  Бабка е плетен сладък хляб, който произлиза от еврейските общности в Полша и Украйна от края на 19 век. Традиционно се разточва и сплита с плънка от канела, шоколад или сладко. Името разбира се произлиза от полската дума бабка, което означава баба. Асоциацията идва от там, че хлябът има високи, набраздени страни и печейки се в традиционната форма, напомня полата на баба. 
   През 2010 година бабка набира популярност в САЩ, особено в Ню Йорк, след като израелец на име Гади Пелег отваря своя пекарна и започва да продава своите бабка. Така, като всяко нещо известно в САЩ, бабка става позната по цял свят, като се появяват и различни от традиционните плънки - със сирена, с ябълки и каквото можете да се досетите. Най-популярна обаче си остава версията с шоколад. Точна такава ви предлагам и аз, макар и в мини вариант. 

Необходими продукти за 12 броя:

за тестото:

3/4 ч.ч. прясно мляко
7 гр суха мая
1/3 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. олио
1/2 ч.л. сол
3 яйца ( едното за намазване )
3 1/4 ч.ч. брашно

за плънката:
 
60 гр масло, меко
1/3 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
100 гр черен шоколад, накълцан

за поръската:

1/3 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. захар
1/2 ч.л. канела
42 гр масло, студено

Начин на приготвяне:

Загрейте млякото, но без да го завирате. Прехвърлете го в купата на настолен миксер или в обикновена купа. Добавете маята и оставете за около 10 минути. Прибавете захарта, олиото, солта и 2 от яйцата и разбийте с миксер, докато съставките се смесят. Сложете приставка за тесто, добавете 3 ч.ч. брашно и разбийте, докато получите гладко, еластично, отделящо се от купата тесто. Оформете топка и оставете в намаслена купа да втаса за час, час и половина или докато удвои обема си. 
Намажете с масло 12 броя форми за кексчета.
Когато тестото е готово, разделете го на две равни части и разточете всяка от тях на правоъгълник с размер 45х30 см. 
Намажете тестото с мекото масло ( 60 гр ), като оставите ненамазани по 1 см по крайщата. Смесете захарта и канелата и поръсете върху маслото. Разпределете и накълцания на ситно шоколад. С помощта на нож за пица нарежете всеки разточен правоъгълник напречно на 6 броя ленти по 8 см всяка. Вземете всяка лента и сгънете наполовина от към дългата страна. След това хванете двата къси края и навийте на спирала, а след това на топка, оставяйки крайщата от долната страната, за да не се разтворят при печене. Подредете в намаслените форми за кексчета. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да втасат на топло за час. 
Включете фурната на 180 градуса.
Разбийте последното яйце с малко вода и намажете втасалите хлебчета. 
В блендер смесете брашното, захарта и канелата за поръската. Добавете студеното маслото, нарязано на кубчета и разбийте до получаване на трохи. Поръсете върху всяко хлебче и изпечете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 15-18 минути или докато дървено шишче или клечка, забодено в центъра, излязе сухо. 
Когато извадите от фурната, оставете да се охладят за 10 минути и след това извадете от формите и охладете напълно върху решетка. 
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino