Класически десерт, който аз в класически вариант не обичам, тъй като имам непоносимост към кафето. Затова винаги приготвям някакви вариации на оригинала, които в същност не му отстъпват по нищо. Опитайте и се уверете.
Необходими продукти за 9 порции:
150 гр шам фъстък, без черупки + 50 гр за поръсване
35 гр пудра захар
1 с.л. зехтин
6 жълтъка
50 гр захар
500 гр маскарпоне
1/2 ч.л. бадемов екстракт
240 гр прясно мляко
200 гр бишкоти
Начин на приготвяне:
Ако имате солен шан фъстък, измийте го с вода, преди да го приготвите.
В блендер сложете 150 гр от шам фъстъка и го блендирайте, докато стане на паста. Добавете 2 с.л. вода, пудрата захар и зехтина и доразбийте до еднородна смес. Оставете настрана.
С помощта на мискер разбийте жълтъците и захарта до получаване на пухкава бледо-жълта смес. Прибавете маскарпонето и разбийте, докато се поеме от яйчената смес. Добавете бадемовия екстракт и разбъркайте отново.
Отделете 2/3 от готовата смес в друга купа. В първата купа добавете пастата от шам фъстък и разбийте с миксер на висока степен до получаване на гладка смес.
В подходящ за топене съд сложете прясното мляко. Пригответе и тавичка или дълбок съд с размери 20х20 см. Потопете бишкотите една по една в млякото и подредете един ред на дъното на тавичката. Отгоре разпределете сместта с шам фъстък. Наредете още един ред с потопени в мляко бишкоти и върху тях разпределете другата смес с маскарпоне.
Шам фъстъкът за поръсване накълцайте и поръсете върху тирамисуто. Покрийте с прозрачно фолио и приберете в хладилник за поне 2 часа, за да стегне.
Разрежете стегналият десерт на 9 еднакви парчета и сервирайте.
0 коментара:
Публикуване на коментар