Шоколадово-карамелен тарт

 

  Новата 2021 година вече е тук и всички се надяваме тя да бъде по-добра и по-успешна от предишната 2020. Аз Ви пожелавам здраве и Ви черпя с един много вкусен тарт, за да ни тръгне годината красиво и сладко.


Необходими продукти:

за основата:

50 гр лешници
2 с.л. захар
85 масло, меко
1 ч.ч. брашно
4 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
 
за карамела:
 
2/3 ч.ч. захар
1 1/2 с.л. течен мед
40 гр масло, на кубчета
1/2 ч.ч. сладкарска сметана
 
за шоколадовата заливка:
 
170 гр черен шоколад
3/4 ч.ч. сладкарска сметана
 
за поръсване:
 
50 гр лешници, нарязани
зърна нар
 
Начин на приготвяне:
 
За основата на тарта в сух тиган запечете до златисто лешниците. Охладете леко и ги сложете в блендер, добавете 2 с.л. захар и разбийте до получаване на трохи. Прибавете мекото масло и разбийте до смесване. Прибавете брашното, останалите 4 с.л. захар и солта и разбийте отново до еднородна смес. 
Готовата смес разпределете в правоъгълна форма за тарт, която предварително сте намаслили. Притеснете основата добре към дъното и стените с помощта на дъното на чаша. Охладете в хладилник за 30 минути.
Загрейте фурната на 175 градуса. 
Охладената основа набучете с вилица и изпечете за 15-20 минути или докато започне да става леко златиста. Охладете напълно.
За да приготвите карамела сложете в касерола захарта, меда и 3 с.л. вода. Загрейте на среден огън, без да разбърквате сместта. Разклащайте касеролата от време на време, докато захарта се разтопи напълно и се получи карамелен цвят. Отстранете от огъня и добавете маслото. Разбъркайте, докато се разтопи. Върнете касеролата на котлона и прибавете сметаната, като веднага започнете да разбърквате с помощта на кухненска тел. Трябва да получите сос с хубав карамелен цвят. Излейте готовия карамел върху изстиналата основа и оставете да се охлади в хладилник за около час. 
За шоколадовата заливка начупете шоколада в купа. Загрейте сметаната в касерола, без да завира и я изсипете върху шоколада. Изчакайте 1 минута и разбъркайте с помощта на кухненска тел до получаване на гладък ганаж. Разпределете върху карамела на тарта и отново върнете в хладилника, за да се охлади и стегне, за поне 10 минути. 
Готовият тарт поръсете с нарязаните лешници и зърна нар.
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino