Нещо като семифредо ... това е сладоледената нуга или както някои го наричат "френска нуга". Нямам представа кой е измислил това име и защо, но във Франция със сигурност няма такова понятие и такъв десерт. Всъщност името изобщо няма значение, защото този сладоледен десерт е толкова вкусен и изкушаващ, че чак е пристрастяващ. Няма да крия, че е моят фаворит това лято! Насладете му се и Вие!
Необходими продукти:
100 гр печени солени бадеми, накълцани
300 гр захар
400 мл сладкарска сметана
1 ч.л. ванилов екстракт
4 яйца
150 гр зелени смокини от сладко, ситно нарязани
за соса:
200 гр малини ( пресни или замразени )
50 гр захар
Начин на приготвяне:
Покрийте продълговата форма за терин с хартия за печене, като оставите хартията да излиза, за да можете по-лесно да извадите готовата сладоледена нуга.
В касерола сложете 100 грама от захарта и я оставете да се карамелизира. Прибавете накълцаните бадеми и разбъркайте добре, докато карамелът покрие всички ядки. Изсипете върху силиконово килимче или кухненска хартия, разстелете и оставете да изстинат. Когато са готови, нарежете на дребно.
Разбийте сметаната и ванилията с помощта на миксер, докато стане пухкава.
Разделете яйцата на жълтъци и белтъци.
Добавете 100 грама захар към жълтъците и разбийте с миксер, докато удвоят обема си и станат с бледо жълт цвят.
Белтъците разбийте на пяна и постепенно добавете 100 грама захар и разбивайте, докато се получи сняг.
Към купата с разбитите жълтъци добавете накълцаните карамелизирани бадеми и нарязаните смокини. Разбъркайте и добавете разбитите белтъци и сметана и отново разбъркайте много внимателно.
Прехвърлете готовата смес в подготвената форма, загладете, покрийте с прозрачно фолио и сложете във фризера за поне 4 часа или докато стегне напълно.
За соса пасирайте малините със захарта и прецедете през цедка, за да премахнете семките.
За да сервирате сладоледената нуга, извадете от фризера и оставете да се отпусне за няколко минути. Обърнете формата върху дъска или поднос и внимателно я издърпайте нагоре. Махнете хартията за печене и нарежете нугата на филийки. Сервирайте с малиновия сос.
0 коментара:
Публикуване на коментар