Парфето е френски сладоледен десерт, който има кремообразна структура и традиционно се приготвя от сметана, яйца, захар и някакъв вид пюре. Съществува и американски вариант, който се сервира задължително в чаша и представлява ясно изразени слоеве от сладолед или полустуден млечен крем и плодове. Американската версия също така съдържа допълнителни продукти, като ядки, гранола и йогурт. Точно такъв лек вариант Ви представям аз сега.
Необходими продукти за 4 порции:
1 1/2 ч.ч. желатин на прах
2 ч.л. царевично нишесте
65 гр захар
1 ч.ч. прясно мляко
кората от 1 лимон
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.ч. праскови ( или друг сезонен плод ), нарязани на малки кубчета
орехови ядки за поръсване, накълцани
Начин на приготвяне:
В касерола смесете желатина, нишестето, захарта, прясното мляко и кората от лимон. Разбъркайте добре и сложете на среден огън. Оставете сместта да се стопли, но без да завира. Разбърквайте от време на време и щом започне да се сгъстява, махнете от огъня.
Пресипете сместта в купа, изчакайте леко да се охлади и добавете киселото мляко и ванилията. Разбъркайте, покрийте с прозрачно фолио и сложете в хладилник поне за 1 час.
Разбийте охладената млечна смес с помощта на миксер до получаване на кремообразна смес. Разпределете в подходящи чаши. Отгоре поръсете с нарязаните на малки кубчета праскови или други сезонни плодове, както и с накълцаните орехови ядки.
0 коментара:
Публикуване на коментар