Необходими продукти за 4 порции:
за тиквените кюфтета:
1 кг тиквички
500 гр извара
2 яйца
2 с.л. галета
1/2 вр копър, ситно нарязан
2 скл чесън, пресован
сол и черен пипер
за доматения сос:
1 с.л. зехтин
1 гл. лук, нарязан на ситно
1 скл чесън, пресован
400 гр домати от консерва
1 ч.л. сух риган
сол и черен пипер
1 щ. захар
Начин на приготвяне:
Настържете тиквичките на ренде, сложете ги в гевгир или купа, поръсете ги със сол и ги оставете за 20-30 минути да се отцеди водата им.
Изтискайте настърганите тиквички максимално добре и ги сложете в купа. Добавете изварата, яйцата, галетата, копъра и чесъна. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
В тиган загрейте малко олио. С помощта на лъжица за сладолед ( ако нямате, използвайте обикновена лъжица ) слагайте от сместта в тигана и леко натиснете, за да се получи плоско кюфте. Пържете до златисто от двете страни. Извадете върху кухненска хартия или салфетка, за да се попие излишната мазнина.
За доматения сос - в дълбок съд загрейте зехтин. Прибавете наситнения лук и чесън. Щом лукът омекне, добавете доматите, ригана, захарта и овкусете със сол и черен пипер. Гответе 10-15 минути на слаб огън и след това пасирайте до гладък сос.
Сервирайте кюфтетата с доматения сос.
0 коментара:
Публикуване на коментар