Този сладолед изисква малко усилия, но резултатът си заслужава.
Необходими продукти:
1 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. заквасена сметана
1 1/2 ч.ч. сладкарска сметана
1/4 ч.ч. пълномаслено мляко
1/2 ч.л. сол
1 кг череши
2 с.л. сок от лимон
Начин на приготвяне:
В касерола сложете 2/3 ч.ч. от захарта и 2/3 ч.ч. вода. Загрейте на среден огън, докато заври, като разбърквате от време на време. Махнете от котлона и сложете касеролата в купа с лед или прехвърлете в друг съд и сложете в хладилника да се охлади напълно.
Смесете заквасената сметана, сметаната, млякото, солта и изстиналия захарен сироп и разбийте с миксер. Прехвърлете в подходящ съд и сложете със фризера. На всеки 30 минути разбивайте с миксер, докато сместта започне да наподобява гъстотата на разбита сметана.
Докато сместта стяга, измийте и почистете от костилките черешите. Сложете ги в касерола и поръсете с 1/3 ч.ч. захар и лимоновия сок. Загрейте на средно силен огън. Разбърквайте от време на време и оставете докато течността от плодовете започне да се сгъстява. Прехвърлете в купа и оставете да се охлади напълно.
Когато сместта във фризера е достигнала желаната гъстота, добавете черешите и леко разбъркайте. Покрийте с прозрачно фолио и замразете.
Извадете сладоледа от фризера няколко минути преди да сервирате, за да се отпусне.
0 коментара:
Публикуване на коментар