Запеканка с картофи, бекон и топено сирене


    
   Запеканката е ястие, което се пече във фурна, както подсказва и самото име. Основните продукти се заливат със сметана или мляко с яйца, може да има добавено и вид сирене. 
   Запенка се приготвят по целия свят - във Франция запичат за няколко часа картофи и след това ги заливат с мляко, сметана и сирене; в Русия приготвят запеканки с основа от извара, като добавят карфиол или тиква; във Финландия слагат зеле и запържена преди това кайма; в Германия залагат на сьомга с картофи и лук; Италия са всеизвестни с лазанята си, която всъщност е редове кори и плънка, залята със сос; в Белгия най често я приготвят с картофи, шунка и зелен фасул или с пилешко месо, шунка и гауда...изобщо запеканка можете да си направите от всичко, което имате в хладилника си. Аз Ви предлагам един много бърз и лесен вариант ( явно клонящ към Френска запеканка ), който ми е любим, особено когато искам ястието да стане без усилия и фурната да свърши цялата работа.
 
Необходими продукти за 4 порции:

1 кг картофи 
1-2 с.л. олио/зехтин
250 гр бекон, нарязан на къбчета
250 гр топено сирене
200 мл готварска сметана
200 гр кашкавал, настърган
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

В тенджера с подсолена вода сварете картофите. Ако искате да станат много бързо, можете да ги обелите и да ги нарежете на малки кубчета.
Включете фурната на 250 градуса.
Загрейте тиган с олиото/зехтина на среден огън и запържете до златисто кубчетата бекон. Добавете топеното сирене и сметаната и бъркайте, докато сиренето се разтопи. Подправете със сол и черен пипер на вкус и махнете от котлона. 
В тава сложете сварените, обелени и нарязни на малки кубчета картофи, добавете сметановата заливка, разбъркайте и печете в предварително загрятата на 250 градуса фурна за 10-15 минути. Малко преди да е готово, извадете ястието от фурната и поръсете с настъргания кашкавал. Запечете за още няколко минути до златиста коричка. 
Сервирайте по желание със зелена салата. 

2 коментара:

Vanq Yordanova каза...

Уникално, вкусно!

Ivi каза...

Опитахте ли рецептата? Ще се радвам да си я приготвяте и хапвате с удоволствие 🤗

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino