Кодрит кадир е арабски сладкиш, който представлява крем карамел върху какаов кекс. Открих го преди няколко години и бях напълно пленена от начинa му на приготвяне, който за мен е равносилен на магия - кексовата смес се изсипва в крем карамелената и при печене изплува отгоре ...уау! Сладкишът става изключително сочен и вкусен, а видът му няма как да не впечатли. И не на последно място, крем карамелът ми никога не се е получавал толкова перфектен - като стъкло!
Необходими продукти:
за крем карамела:
6 с.л. захар за карамел
4 яйца, със стайна температура
125 гр захар
1 ч.л. нишесте
600 мл прясно мляко, топло
1 ч.л. ванилов екстракт или 1 ванилия
за кекса:
2 яйца, със стайна температура
50 гр захар
75 мл олио
125 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. какао
125 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
В касерола сложете захарта за карамела, добавете 1-2 с.л. вода и оставете на среден огън, докато се получи карамел. Не разбърквайте, ако е необходимо само разклащайте касеролата. Готовият карамел изсипете на дъното на форма за кекс и оставете да се охлади и втърди.
За да приготвите сместта за крем карамела, в купа сложете яйцата и захарта и разбийте с кухненска тел или миксер, докато захарта се разтопи. Добавете нишестето. Разбивайки добавете на тънка струйка топлото мляко, а накрая и ванилията. Готовата смес изсипете в кексовата форма върху охладения карамел.
Загрейте фурната на 160 градуса и подгответе дълбока кръгла тава, покрита с кърпа на дъното.
Пригответе кексовата смес, като в купа сложите яйцата и захарта и ги разбийте с миксер до получаване на бледожълт цвят. Добавете олиото и разбъркайте.
В отделна купа смесете брашното, бакпулвера и какаото. Смесете добре и пресейте сместта върху разбитите яйца. Прибавете прясното мляко и разбийте до хомогенна смес. Готовата смес се изсипва в кексовата форма върху сместта от крем карамел.
Сложете кексовата форма в приготвената тава и налейте 200 мл гореща вода върху кърпата. Печете в предварително загрятата на 160 градуса фурна за 45 минути.
След като извадите сладкиша от фурната, го оставете да изстине за 8-10 часа. Когато това време изтече, обърнете формата върху подходящ поднос, нарежете и сервирайте.
0 коментара:
Публикуване на коментар