Шоколадово-орехова торта без брашно

  
   Тази шоколадово-орехова торта е чудесна за хора, които имат непоносимост към глутен. Често безглутеновите десерти съдържат масло, за да се получи богат вкус, но тази рецепта е и без млечни продукти. Вкусна торта за всички, обичащи шоколада.

Необходими продукти:

1/2 ч.ч. кокосово масло
225 гр черен шоколад, ситно нарязан
1/4 ч.ч. натурално какао + 1 с.л. за поръсване
1 1/4 ч.ч. захар
4 яйца, със стайна температура
1 ч.л. ванилов екстракт или 1 ванилия
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.ч. орехи, запечени и смлени

за заливката:

60 гр черен шоколад
1 с.л. кокосово масло
2 с.л. орехи, запечени и нарязани на едро

Начин на приготвяне:

Запечете орехите на тиган, като внимавате да не ги загорите. Оставете леко да се охладят и ги смелете в блендер или кухненски робот.
Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете с кокосово масло 20 см кръгла форма, покрийте дъното с хартия за печене и поръсете с пресято какао.
На водна баня разтопете кокосовото масло и 225 гр от ситно нарязания шоколад. Разбърквайте, докато получите гладка смес. Свалете от котлона и добавете захарта. Разбийте с помощта на кухненска тел, докато захарта се стопи. Добавете яйцата едно по едно, а след това прибавете какаото, ванилията, солта. Щом получите хомогенна смес, прибавете смлените орехи и разбъркайте с шпатула. 
Излейте готовата смес в приготвената кръгла форма и печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 30-35 минути или докато забодена в центъра клечка за зъби / шишче, излезе чисто. Охладете напълно и тогава извадете от формата. Поставете в съд за сервиране.
За заливката - на водна баня разтопете шоколада и кокосовото масло до гладка смес. Охладете леко и залейте изстиналия блат, поръсете нарязаните орехи в средата. Оставете заливката да стегне и сервирайте. 
Можете да съхранявате тортата покрита с фолио или капак в хладилник до 2 дни.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino