Бьоф Строганов е руско ястие, което напоследък отново набира популярност и точно затова реших да го споделя с Вас. А и това си е класика, която всеки готвещ трябва да умее да приготвя.
Най-кратко казано Бьоф Строганов е ястие с телешко месо със сос от гъби и заквасена сметана, сервирано с гарнитура от сварен ориз, картофи или паста. Естествено, като всяко широкоразпространено ястие, към днешна дата има много варианти за приготвянето му. Аз Ви предлагам един бърз, но много ефектен и вкусен вариант с бърза туршия и ориз.
Необходими продукти за 4 порции:
400 гр телешко филе без мазнина
сол, черен пипер на вкус
1 ч.л. червен пипер
кората от 1 лимон
4 с.л зехтин
300 гр гъби по Ваш избор ( може и микс )
2 скл чесън, пресован
4 с.л. кисело мляко
2 с.л. прясно мляко
за бързата туршия:
1 малка гл червен лук,
3-4 бр кисели краставички
1/2 вр магданоз
за гарнитура:
300 гр басмати ориз
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Първо сварете ориза в съотношение 1:3, като добавите сол и черен пипер във водата, за да се овкуси. Варете под капак на среден огън и разбърквайте от време на време, за да не залепне.
Нарежете червения лук на тънки кръгчета ( може и на ренде или в робот ), а киселите краставички нарежете на тънки ленти. Сложете всичко в купа и добавете наситнения магданоз. Овкусете със сол и малко течност от киселите краставички, разбъркайте и оставете настрана.
Нарежете телешкото филе на 1 см ленти и овкусете със сол, черен, червен пипер и кората от лимон.
Загрейте тиган с 2 с.л. зехтин и добавете нарязаните гъби. Добавете пресования чесън и гответе, докато гъбите станат готови. Извадете от тигана, добавете още 2 с.л. и на един ред сложете нарязаните парчета телешко филе. Гответе от двете страни до готовност.
Когато месото е готово, върнете обратно гъбите, добавете киселото и прясното мляко, разбъркайте и оставете да заври, след което махнете от котлона.
Сервирайте, като поставите сварения ориз в плато или чиния, отгоре разпределете сместта с месото и накрая поръсете с туршията от лук, кисели краставички и магданоз.
0 коментара:
Публикуване на коментар