Повечето от Вас вече знаят, че не съм голям привърженик на веган кухнята. Рядко приготвям нещо изцяло веганско, но с този орехов сладкиш направо ударих десятката. Не само, че е здравословен, но е безумно вкусен! И определено ще влезе в тефтера ми с любими рецепти за десерти. Опитайте го и няма да съжелявате, особено, ако не сте любител на твърде сладките десерти.
Необходими продукти:
за сладкиша:
250 гр орехи, смлени
100 гр кафява захар
70 гр пълнозърнесто брашно от спелта
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. канела
1 ч.л. ванилов екстракт или 1 ванилия
1 щ. сол
2 банана
130 мл бадемово мляко ( ако не сте веган, можете да го замените с прясно мляко )
1 с.л. ленено семе, смляно
2 с.л. кокосово масло
за шоколадовия сос:
50 гр кокосово масло
30 гр натурално какао
20 гр кленов сироп
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 180 градуса и покрийте с хартия за печене тава с размер 20х20см.
В купа смесете смлените орехи, кафявата захар, брашното от спелта, содата, канелата, ванилията и солта.
В блендер сложете бананите, млякото, лененото семе и кокосовото масло и ги блендирайте до гладка смес. Добавете в купата със сухите съставки и разбъркайте добре. Разпределете готовата смес в тавичката, заравнете и печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна за 30-40 минути или до готовност. Охладете.
За шоколадовия сос - смесете кокосовото масло, какаото и кленовия сироп и ги разбъркайте добре с кухненска тел, за да няма бучици.
Сервирайте парче от сладкиша, полято с шоколадовия сос.
0 коментара:
Публикуване на коментар