Признавам си, че рядко приготвям супа у дома. Все пак имам няколко любими рецепти, които са в десетката, и всеки път щом ги приготвя си е истинска наслада за сетивата. Ето един от фаворитите ми ...
Необходими продукти за 4 порции:
50 гр масло
2 с.л. зехтин
1 гл лук, ситно нарязан
1 морков, ситно нарязан
500 гр картофи, нарязани на кубчета
2 с.л. брашно
500 мл прясно мляко
1 яйце
сол и черен пипер на вкус
4 бр препечени филийки за сервиране
Начин на приготвяне:
В тенджера загрейте половината масло ( 25 гр ) и зехтина и добавете ситно нарязаните лук и морков. Оставете да омекнат, като разбърквате от време на време. Прибавете нарязаните на кубчета картофи, разбъркайте и налейте 1 литър гореща вода или колкото е необходимо, за да покрие добре зеленчуците. Щом заври, намалете огъня и оставете картофите да се сварят.
В отделен съд загрейте останалото масло и добавете брашното. Бъркайте непрекъснато с кухненска тел до гладка златиста каша. На тънка струйка прибавете половината ( 250 мл ) прясното мляко, като бъркате непрекъснато, за да не се получат бучки. Махнете от котлона.
Останалото мляко налейте в тенджерата при зеленчуците и пасирайте супата.
Разбийте яйцето и го прибавете към брашняната смес, разбъркайте добре. Прибавете малко от пасираната супа, за да уравновесите температурата на сместта, разбъркайте и довабете в тенджерата. Овкусете със сол и черен пипер на вкус. Оставете да поври 1-2 минути и изключете котлона.
Препечете филийките хляб и ги нарежете на малки кубчета.
Сервирайте супата с готовите крутони.
0 коментара:
Публикуване на коментар