Печен ориз с шафран и кисело мляко




Необходими продукти за 4 порции:

1 щ. шафран
1 с.л. зехтин
2 гл червен лук, ситно нарязан
4 с.л. паста от сушени домати ( или 1 ч.ч. сушени домати в зехтин )
300 гр ориз басмати
сол, черен пипер

за сервиране:

4 с.л. кисело мляко 
1 щ. шафран

Начин на приготвяне:

Ако нямате готова паста от сушени домати, сложете 1 ч.ч. сушени домати, заедно със зехтина, в блендер и разбийте до паста.
В 600 мл гореща вода сложете 1 щ. шафран и оставете настрана да пусне цвета и аромата си.
Загрейте фурната на 200 градуса.
В тиган ( добре е да можете да го ползвате във фурната ) загрейте зехтина и добавете ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, добавете пастата от сушени домати и ориза. Подправете със сол и черен пипер на вкус и изсипете водата, в която се е разтворил шафранът. Разбъркайте и оставете да заври. 
Щом течността заври, изключете котлона, ако не можете да сложите тигана във фурната, прехвърлете всичко в подходяща тава и запечете в предварително загрятата на 200 градуса фурна за 15 минути или докато оризът поема цялата течност и стане пухкав и леко запечен отгоре.  
В купичка или чаша сложете киселото мляко, шафрана и 1 с.л. гореща вода. Разбъркайте добре. 
Готовият ориз разбъркайте леко с вилица и отгоре разпределете шафрановото кисело мляко с помощта на супена лъжица.  

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino