Римска пица с гъби, лук и Пеперони


   У дома често се хапва пица, разбира се домашно приготвена. Опитвам се да разнообразявам, но си имаме няколко вида пица, които просто обожаваме и няма как, повтарят се. Римската пица с гъби, лук и пиперони е определено сред фаворитите ни. Рецептата е на Дани Спартак и Светлето от Hell's Kitchen - е, аз съм я променила тук-там, но Ви уверявам, получава се уникална вкусотия ... особено, ако сте любители на по- дебелите пици с хрупкав борд и правоъгълна форма.


Необходими продукти за 1 голяма пица:

за тестото:

600 брашно, пресято
7 гр мая
30 гр сол
30 мл зехтин
300-350 мл вода

за доматения сос:

1 с.л. зехтин
1 консерва белени домати
2 скл чесън, пресован
1 шепа пресен босилек
сол и черен пипер на вкус

за плънката:

3 с.л. зехтин
1 гл лук, нарязан на полумесеци
2 скл чесън, пресован
1 ч.л. чили ( по желание )
2 ч.л. сух риган
300 гр гъби печурки, нарязани на тънки филийки
120 гр салам Пеперони, нарязан на тънки резени
150 гр моцарела

Начин на приготвяне:

За тестото - в купа смесете пресятото брашно, маята и солт. Направете кладенче посредата, налийте зехтина и започнете да наливате водата по малко, като бъркате, докато получите меко и еластично тесто. Омесете за кратко и поставете в набрашнена купа. Покрийте с влажна кърпа и оставете на топло място, за да втаса и удвои обема си.
За доматения сос -  в тиган загрейте зехтина и добавете пресования чесън. Оставете да пусне аромата си и прибавете белените домати, ситно нарязания болисек и овкусете със сол и черен пипер на вкус. Намалете огъня и оставете да покъкри за 3-4 минути. Охладете.
За плънката - Нарязаният на тънки полумесеци лук запържете в 1 с.л. зехтин, докато омекне и стане златист. Извадете и оставете настрана. В същия съд загрейте останалите две с.л. зехтин, добавете пресования чесън, чилито, ригана и нарязаните гъби. Оставете, докато гъбите омекнат и станат златисти, като разбърквате от време на време.
За да приготвите пицата, загрейте фурната на 250 градуса. Разстелете тестото върху парче хартия за печене на голям правоъгълник ( с големината на тавата Ви, аз използвам тавата на фурната ) и оформете борд по крайщата. Прехвърлете в тавата заедно с хартията за печене. Намажете с доматения сос ( без борда ), поръсете с лука, гъбите, наредете резените салам и най-отгоре накъсайте моцарелата. Печете в предварително загрята на 250 градуса до златисто. 
Преди да сервирате, намажете борда на пицата със зехтин.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino