Напоследък всички сайтове, публикуващи рецепти, са се препълнили с рецепти за пукани люти чушки. Тези дни и аз консервирах моите чушки рибки за зимата, залагайки на изпитаната семейна рецепта от баба и мама - свикнала съм с този вкус и най си обичам него, напомня ми на дома и ми създава уют.
Ако Вие си нямате любима рецепта за консервиране на люти чушки или искате да пробвате нещо ново, горещо Ви препоръчвам тази рецепта.
Необходими продукти за 6 бр буркана от 700 мл:
3 кг люти чушки ( колко люти изберете по Ваш вкус )
1.5 л вода
700 мл бял оцет
150 гр сол
70 гр захар
2 бр дафинов лист
5-6 бр зърна бахар
7-8 бр зърна черен пипер
Начин на приготвяне:
Стерилизайте или измийте с вряла вода 6 буркана с винт от 700 мл. Оставете да се отцедят.
Измийте и подсушете чушките, подрежете дръжките им и ги изпечете на скара или на сух тиган с незалепващо покритие. Оставете да се охладят и през това време пригответе маринатата - в тенджера сложете водата, оцета, солта, захарта, дафиновия лист, зърната бахар и черен пипер. Включете на среден огън и оставете да заври. Щом сместта заври, варете 5 минути и свалете от котлона.
Напълнете измитите бурканите, като подредите чушките плътно и залейте с горещата марината. Затворете добре, обърнете бурнатите и ги оставете така докато изстинат.
0 коментара:
Публикуване на коментар