Мини Тарт Татен с кайсии

 
   В сезона на кайсиите Ви предлагам един мини вариант на всеизвестния Френски десерт Тарт Татен. Не се заблуждавайте по вида, мини тартовете се приготвят изключително лесно, а резултатът е невероятен. Ако искате да впечатлите семейството и гостите си, пригответе този десерт, сервирайте го с топка ванилов сладолед и Ви гарантирам, че ще оберете овациите. 
 
Необходими продукти за 12 броя:

1 лист бутер тесто
1/2 ч.ч. захар
60 гр масло + още за намазване
12 бр кайсии

Начин на приготвяне:

Извадете студеното бутер тестото върху набрашнена повърхност и с помощта на ринг или чаша изрежете 12 еднакви кръга с диаметър 7-8 см. Поставете ги в тава с хартия за печене и ги върнете в хладилника, за да не омекнат, докато приготвяте останалите продукти.
Намажете с масло 12 от гнездата на тава за кексчета и оставете настрана. Загрейте фурната на 200 градуса.
Сложете захарта заедно с 3 с.л. вода в подходящ съд на котлона, загрейте на средна степен и изчакайте захарта да се стопи и да се образува карамел. Не разбърквайте, а само разклащайте съда. Когато захарта се стопи, махнете от котлона и добавете маслото. Разбъркайте, докато се разтопи и разпределете готовия карамел по дъното на намаслените форми за кексчета. 
Разрежете всяка кайсия по средата и махнете костилката. Поставете една върху друга по две половинки с разрязаната част нагоре във всяко гнездо с карамел и отгоре покрийте с кръгче бутер тесто. Леко притеснете тестото. Печете в предварително загрятата на 200 градуса фурна за около 30 минути или докато бутер тестото стане златисто и хрупкаво. 
Извадете формата за кексчета от фурната, изчакайте 1-2 минути да се охлади и веднага след това обърнете тартовете, за да не се втвърди карамела. Работете много внимателно при обръщането, за да не се изгорите с карамела - сложете по-голяма по размер дъска или чиния върху тавата, хванете и двете с ръкохватки или кърпи и бързо и рязко обърнете. Внимателно махнете тавата и оставете тартовете да изстинат. 
Сервирайте леко топли или студени с топка ванилов сладолед.
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino