Тесто за пица

   
    Кой не обича пица?  Едно така лесно за приготвяне тесто, покрито с малко доматен сос и вкусни продукти, прави пицата всеизвестна и така обичана от малки и големи по цял свят. В днешно време могат да се намерят какви ли не комбинации от вкусове и топинги, че свят да Ви се завие. Според мен дори понякога се прекалява с опитите да се създаде нещо така необичайно.
    Все още не е доказано къде всъщност е създадена пицата, но за нейн дом се смята Неапол, Италия. Първоначално е била просто плосък хляб, с който пекарите са тествали дали фурната им е достатъчно гореща. За да придадат малко вкус на тестото, са започнали да добавят отгоре мас, сол, чесън и подправки. С откриването на доматите обаче през 1700 година, нещата са се променили. 
     Един век по-късно пицар от Неапол създал за Кралица Маргарита пица с цветовете на италианското знаме с топинг от домати, моцарела и босилек, която тя толкова много харесала, че се появила всеизвестната пица Маргарита. Дали тази история е истина или не, не се знае, но тези три съставки си остават основа на почти всички пици по света. 
     Съществуват не само различни по вкус пици, но и по форма - Калцоне ( затворена пица ), Салтимбока ( пица, чиито балончета, които се образуват по време на печене, след това се запълват с плънка ), Пицети ( малки или мини пици ) или класическа Неаполитанска пица, която не е кръгла, а правоъгълна ... пицата може да угоди и на най-предирчивите.
      Как стоят нещата с пицата у дома? Преди години майсторът на пици у нас беше мъжът ми. Признавам му, че правеше уникално вкусни пици ( макар и с готово тесто ) и всеки, които ги е опитвал, може да го потвърди. Бях оставила това кулинарно преживяване само за него, но с течение на времето и неговата все повече нарастваща липса на време, взех нещата в свои ръце. Намерих възможно най-добрата рецепта за приготвяне на тесто ( победителят се оказа Gennaro Contaldo ) и от тогава да приготвя пица ми отнема не повече от 5-10 минути, а у нас пица се яде в седмицата поне веднъж - дали от липса на време, дали от липса на вдъхновение или просто, защото дъщеря ми винаги иска да яде пица. 
      Споделям рецептата си за тесто за пица с Вас и вярвам, че опитате ли я, тя не само ще Ви служи вечно, но и ще видите колко е лесно и икономично да си приготвяте пица у дома. 


Необходими продукти за 2 пици:

500 гр брашно тип 00 ( или обикновено брашно )
7 гр суха мая
1 ч.л. сол
250-325 мл топла вода 

Начин на приготвяне:

В купа сложете брашното, маята, солта и разбъркайте. Направете кладенче, добавете зехтина, а след това започнете да добавяте по малко от топлата вода. Бъркайте и наливайте вода, докато се получи меко и еластично тесто. Не е нужно да сложите цялата вода, тъй като всяко брашно е различно и поема различно количество вода, а не искате твърдо тесто и след това твърда пица. 
Прехвърлете тестото върху набрашнен плот и го омесете добре.Всичко това можете да направите и в кухненски робот, който за секунди ще свърши цялата Ви работа.
Сложете готовото тесто в набрашнен съд, поръсете и отгоре с брашно, покрийте с влажна кърпа и оставете да втаса и да удвои обема си. Можете също да го приберете в хладилника и да го използвате на другия ден или да го опаковате във фолио и да го замразите във фризера и да го използвате, когато Ви потрябва.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino