Картофки с лимонова сол

  
   Последната ми мания и явно все повече набиращо известност похапване - картофки с лимонова сол! Пристрастена съм към тях! 
   От доста години не приготвям пържени картофи, пека ги във фурната, но наскоро закъснявайки с вечерята, за да компенсирам липсата на време, нарязах картофите на много тънки ивици, изпържих ги в много малко олио и ги поръсих с лимонова сол, която си бях купила от Турция ... Невероятен резултат!
   Що се отнася до лимоновата сол, това си е чисто лимонтузу! Да, и аз бях доста изненадана, когато открих този факт. Лимоновата сол идва от турската дума limontuzu ( limon - лимон и tuz - сол ) и оказва се няма нищо общо с лимоните. Известна като Е330, това е винена киселина, под формата на бял кристален прах със силно кисел вкус. Има голямо приложение в кулинарията и домакинството, а се оказва, че е и антиоксидант, неутрализира нитратите в плодовете и зеленчуците, лекува главоболие, може дори да възвърне естествения цвят на косата Ви, дори, ако се боядисвате от дълго време...уоу
    Но да се върнем към картофките с лимонова сол - ако искате да си приготвите бързи и смайващо вкусни картофки с леко кисел вкус, използвайте лимонтузу. Напоследък виждам все по-често рецепти за лимонова сол, която се приготвя от морска сол и кора от лимон ... вярвайте ми, няма нищо общо с оригиналната турска лимонова сол. Единственото, за което трябва да внимавате при използването на лимонтузу върху картофките си, е количеството, за да не станат те от вкусни, непоносимо кисели за ядене. Насладете се!


Необходими продукти за 2 порции:

1 кг картофи
5-10 с.л. олио за пържене
2 щ. лимонтузу

Начин на приготвяне:

Обелете картофите и ги нарежете на много тънки пръчици, като слама. Подсушете добре с кърпа или кухненска хартия. 
В незалепващ тиган сложете олио, колкото да покрие дъното на съда. Оставете да загрее и изпържете картофките до златисто. 
Извадете и изцедете върху кухненска хартия или салфетка. Прехвърлете в купа, поръсете с лимонтузу и разбъркайте внимателно, за да се стопи подправката. Сервирайте топли.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino