Кремовка е полски десерт, който у нас и в някои други страни е познат като Наполеон. Представлява два слоя бутер тесто, между които има ванилов крем, а отгоре е поръсен с пудра захар или натрошени ядки.
Както виждате не звучи трудно, така че възпозвайте се и го опитайте.
Необходими продукти:
2 листа бутер тесто
3/4 ч.ч. захар
6 с.л. царевично нишесте
3 ч.ч. прясно мляко
1 щ. сол
6 жълтъка
42 гр меко масло + още 340 гр меко масло
1 ванилия
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.
Застелете голяма плитка тава с хартия за печене и сложете бутер тестото. Отгоре поставете решетка ( аз използвам тази от фурната ), за да получите вълни по изпеченото тесто. Изпечете за 35 минути или до златисто кафяво и хрупкаво. Ако не можете да съберете двата листа едновременно, изпечете ги един след друг. Щом са готови, оставете да изстинат върху решетка.
Сложете в касерола захарта, нишестето, солта, млякото, жълтъците и 42 гр от мекото масло. Загрейте на среден огън, докато сместта започне да ври, като разбърквате от време на време. Оставете за 1 минута и отстранете от котлона. Прецедете получената смес през цедка, покрийте с прозрачно фолио и охладете в хладилник за поне 2 часа.
В купа сложете останалите 340 гр меко масло и разбийте с миксер. Добавете ванилията и малко по малко и охладения крем, разбивайки до лека и пухкава смес.
Поставете единия от изпечените листове бутер тесто върху подходяща поставка. Отгоре разпределете приготвения крем и поставете втория лист бутер тесто, като притиснете леко. Оставете в хладилник за поне 1 час.
Преди да сервирате, поръсете с пудра захар.
0 коментара:
Публикуване на коментар