Постни зелеви сарми


      До Коледните празници остават броени часове, а какво е Бъдни вечер без постни сарми?! За мен те са неизменна част от трапезата на тази Свята нощ, но в последните години открих, че са нещо ново за много хора. Всички обаче ги обикват още от първата хапка и искат още и още. Ето как да ги приготвите и да изкушите себе си и любимите си хора:

 Необходими продукти за 4 порции:

1 бр кисела зелка
4 стр праз, ситно нарязан
1 ч.ч. ориз 
3 с.л. олио
1 с.л. червен пипер + още за поръсване
1 ч.л. черен пипер
1 щ. сол

Начин на приготвяне:

В голям тиган загрейте 2 с.л. олио и добавете ситно нарязания праз. Оставете да омекне, като разбърквате от време на време. Подправете с щипка сол, червения и черния пипер. Добавете ориза, разбъркайте добре и оставете, докато стане леко прозрачен. Свалете от котлона.
Отделете едно по едно листата от киселата зелка, като най-горните сложите на дъното на тенджера, така че да го покрият. 
В средата на всяко отделено листо зеле сложете от приготвената смес от праз и ориз. Завийте, като първо затворите от долната страна, след това от страни и накрая отгоре. Редете в подготвената тенджера. 
Завитите и наредени сарми поръсете с малко червен пипер и 1 с.л. олио и залейте със зелева чорба или вода, 2-3 пръста над нивото на сармите. Поставете отгоре чиния с диаметър колкото тенджерата и леко притеснете. Сложете капак и варете на тих огън поне за 2 часа. Ако е необходимо, добавяйте по малко зелева чорба или вода. Колкото повече варите сармите, толкова по-вкусни ще станат.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino