Галет със сливи


      Галет е френска дума за кръгъл, плосък и хрупкав сладкиш. Приготвя се от маслено тесто и плънка, която може да бъде сладка, солена, с месо, със сирена, като най-разпространен май си остава сладкият плодов галет. Класически плодове за плънката са ягодите, прасковите, сливите и ябълките, но се получава чудесно и с всеки друг плод. 
     Сладкишът се приготвя много лесно - замесвате тестото, охлаждате го, разточвате го, слагате плънката, завивате крайщата както Ви харесва, печете и след това му се наслаждавате. Можете да го сервирате със сладолед или бита сметана. Това е.
      Ето рецептата за галет със сливи - не нашенските сини сливи, а големите, кръгли сливи. 
 
Необходими продукти:

за тестото:

1 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. царевично брашно
1 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. сол
120 гр масло, студено, на кубчета
1 жълтък
 2 с.л. ледено студена вода

за плънката:

500 гр сливи
1/4 ч.ч. светло кафява захар
1 ванилия
2 с.л. царевично брашно
15 гр масло, студено, на кубчета
1 яйце
светло кафява захар за поръсване



Начин на приготвяне:

Първо пригответе масленото тесто - в робот или в купа на ръка смесете двата вида брашно, захарта и солта. Добавете студеното масло, нарязано на малки кубчета и размесете, докато се получи ронлива смес. Прибавете разбития жълтък и 2 с.л. ледено студена вода и доразбийте или доомесете. 
Съберете тестото на топка върху прозрачно фолио, сплескайте го на диск, завийте и оставете в хладилник да се охлади за около час или докато стегне. На този етап можете да замразите тестото и да го използвате, когато Ви потрябва.
Докато тестото стяга, пригответе плънката - почистете сливите от костилките и ги нарежете на полумесеци с дебелина около 1 см. Сложете ги в купа и поръсете със захарта, ванилията и царевичното брашно. Размесете добре.
Готовото тесто разточете на кръг с диаметър около 30 см и дебелина около 1 см. Прехвърлете върху тава, покрита с хартия за печене и поставете плънката в средата на тестото, като оставите 4-5 см борд. Загърнете тестото нагоре към плънката и оформете крайщата, като леко прищипвате тестото, за да се получат "гънки" и да не се отвори по време на печенето. Не се притеснявайте за вида, колкото по-груб и неперфектен е той, толкова по-добре - това е чара на този десерт. Начупете студеното масло върху сливите и оставете галета в хладилник за още поне 30 минути.  
Загрейте фурната на 180 градуса.
Намажете крайщата на галета с разбито с малко вода яйце, поръсете с кафява захар и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40-45 минути или докато стане златисто-кафяв. Охладете и сервирайте леко топъл или на стайна температура.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino