Маршмелоу със соев сос


     С бонбоните маршмелоу се запознах преди много години в Америка. Признавам си, че не беше любов от първи вкус. Хапвах ги единствено изпечени на огън - тогава вкусът им е доста по-приятен, поне за мен. 
      Вече всеизвестните меки бонбони основно се приготвят от желатин, белтъци, царевичен сироп, захар и ванилия и се покриват със смес от царевично нишесте и пудра захар, за да не са лепкави. А по отношение на формата и вида, дори по българския пазар, вече могат да се намерят доста разновидности. Но все пак си е друго да си ги приготвите сами в къщи. А, ако прибавите и соев сос ( колкото и странно да звучи ), ще получите един невероятен карамелен вкус, на който няма да можете да устойте. 
       Ако се чудите как можете да ги използвате - освен изпечени на огън, можете да ги прибавите към горещ шоколад, мляко с какао и дори кафе или пък като добавка към шоколадово фондю, набодени на шиш или клечка и потопени в разтопения шоколад. 

Необходими продукти: 

2 с.л. желатин
460 гр захар                                             
1 с.л. глюкоза или царевичен сироп
https://blogovoditel.com/images/design/game-kikkoman-2018/kikkoman_game_170.gif3 белтъка
4 ч.л. соев сос Kikkoman

за овалване:

50-100 гр царевично нишесте
50-100 гр пудра захар

Начин на приготвяне:

В купичка смесете добре царевичното нишесте и пудрата захар и оставете настрана.
Покрийте с готварско фолио тавичка с размери 20х20 см и намажете с олио. Също оставете настрана.
В огнеопорна купа залейте желатина с 160 мл гореща вода и оставете да се разтвори.
Разбийте белтъците, докато станат твърди и образуват връхчета.
В касерола сложете 200 мл вода, захарта и глюкозата. Оставете на слаб огън, докато захарта се разтопи и след това увеличете огъня и варете, докато сместта достигне 130 градуса. Ако нямате термометър за захар, можете да пуснете малко от сместта в чаша с много студена вода и ако се образува топченце, сместта е готова. 
Когато захарната смес достигне необходимата температура, я махнете от котлона, включете миксер и започнете да разбивате разтопения желатин, внимателно прибавяйки на тънка струя захарната смес. Когато сместта започне да се сгъстява, добавете разбитите белтъци и соевия сос и разбивайте, докато получите твърда, лъскава смес, която образува твърди връхчета. 
Веднага прехвърлете в приготвената тавичка, загладете добре, пресейте отгоре малко от сместта от нишесте и пудра захар и оставете непокрито на стайна температура да стегне за поне 2-3 часа или за цяла нощ. 
Върху дъска разпределете от сместта с нишесте и пудра захар и обърнете тавата, за да извадите образувалото се блокче. Поръсете обилно със нишесте и пудра захар и с помощта на намазнен нож или формичка, разрежете еднакви по големина квадратчета или други форми. Оваляйте отново всяко парченце в нишесте и пудра захар, за да не лепне.
Съхранявайте в плътно затворен буркан или кутия до три седмици.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino