Шоколадов мус със соев сос


      В кулинарната надпревара на Kikkoman и Блоговодител няма как да пропусна да предизвикам себе си и да не приготвя десерт със соев сос, което всъщност не се оказа трудно. Предлагам Ви да се насладите на един мус с бял шоколад и солен карамел, приготвен вместо със сол, със соев сос. Може да Ви звучи странно, но всъщност не е.

Необходими продукти за 4 порции:

за карамела:

125 мл сладкарска сметана
60 гр масло
220 гр фина кристална захар
1/3 ч.ч. вода                                                   
                                                                                                    
за муса:                                                                          

100 гр шоколад                                                                   
2 яйца
1 с.л. светло кафява захар
1 ч.ч. сладкарска сметана
1 ч.л. соев сос Kikkoman 

за сервиране:

бита сметана
бисквити по Ваш избор    

 https://blogovoditel.com/images/design/game-kikkoman-2018/kikkoman_game_990.jpg                                     
Начин на приготвяне:

Първо пригответе карамела - в касерола излейте водата и в центъра сипете внимателно захарта, за да избегнете залепването й по стените на съда. Оставете на силен огън. През това време в друг съд на котлона затоплете сметаната и маслото. Не трябва да завират, но да са горещи. 
Когато водата и захарта заврат, използвайте сладкарски термометър за захар и следете за температура 180 градуса. Ако нямате термометър, внимателно следете сместта - трябва да е готова, когато придобие леко златист цвят. 
Щом сместта достигне желаната температура, свалете от котлона и много внимателно и на етапи прибавете горещата сметана и масло, като леко разбърквате. Върнете на котлона на слаб огън и оставете за 5 минути или докато започне да се сгъстява и се превърне в  гладък и кремообразен карамел.
Готовият карамел прехвърлете в друг съд и оставете да се охлади.
За да приготвите муса, разтопете белия шоколад на водна баня и оставете леко да се охлади.
Отделете белтъците от жълтъците и с помощта на миксер разбийте белтъците на сняг, а след това добавете кафявата захар. Доразбийте до получаване на твърд сняг. 
В друга купа разбийте сметаната. 
Накрая смесете разтопения шоколад с жълтъците, прибавете 1 ч.ч. от охладения карамел, соевия сос, разбитите на сняг белтъци и разбитата сметана. Разбъркайте внимателно всичко до хомогенна смес. 
Разпределете готовия мус в чаши и охладете в хладилник за 3-4 часа или докато стегне.
Сервирайте с лъжичка бита сметана отгоре и бисквитки по Ваш вкус. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino