В кулинарната надпревара на Kikkoman и Блоговодител няма как да пропусна да предизвикам себе си и да не приготвя десерт със соев сос, което всъщност не се оказа трудно. Предлагам Ви да се насладите на един мус с бял шоколад и солен карамел, приготвен вместо със сол, със соев сос. Може да Ви звучи странно, но всъщност не е.
Необходими продукти за 4 порции:
за карамела:
125 мл сладкарска сметана
60 гр масло
220 гр фина кристална захар
1/3 ч.ч. вода
за муса:
100 гр шоколад
2 яйца
1 с.л. светло кафява захар
1 ч.ч. сладкарска сметана
1 ч.л. соев сос Kikkoman
за сервиране:
бита сметана
бисквити по Ваш избор
Начин на приготвяне:
Първо пригответе карамела - в касерола излейте водата и в центъра сипете внимателно захарта, за да избегнете залепването й по стените на съда. Оставете на силен огън. През това време в друг съд на котлона затоплете сметаната и маслото. Не трябва да завират, но да са горещи.
Когато водата и захарта заврат, използвайте сладкарски термометър за захар и следете за температура 180 градуса. Ако нямате термометър, внимателно следете сместта - трябва да е готова, когато придобие леко златист цвят.
Щом сместта достигне желаната температура, свалете от котлона и много внимателно и на етапи прибавете горещата сметана и масло, като леко разбърквате. Върнете на котлона на слаб огън и оставете за 5 минути или докато започне да се сгъстява и се превърне в гладък и кремообразен карамел.
Готовият карамел прехвърлете в друг съд и оставете да се охлади.
За да приготвите муса, разтопете белия шоколад на водна баня и оставете леко да се охлади.
Отделете белтъците от жълтъците и с помощта на миксер разбийте белтъците на сняг, а след това добавете кафявата захар. Доразбийте до получаване на твърд сняг.
В друга купа разбийте сметаната.
Накрая смесете разтопения шоколад с жълтъците, прибавете 1 ч.ч. от охладения карамел, соевия сос, разбитите на сняг белтъци и разбитата сметана. Разбъркайте внимателно всичко до хомогенна смес.
Разпределете готовия мус в чаши и охладете в хладилник за 3-4 часа или докато стегне.
Сервирайте с лъжичка бита сметана отгоре и бисквитки по Ваш вкус.
0 коментара:
Публикуване на коментар