За закуска или за десерт тези блокчета с фурми и овесени ядки са чудесен избор за цялото семейство.
Необходими продукти:
за блата:
120 гр масло, студено
1/4 ч.ч. захар
1 яйце
1 1/2 ч.ч. брашно
1/4 ч.л. сол
за пълнежа:
2 ч.ч. фурми, без костилки
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. ябълков сайдер или ябълков сок
1 ч.л. кора от лимон
за топинга:
2/3 ч.ч. овесени ядки
1/4 ч.ч. светло кафява захар
1/4 ч.л. канела
1/2 ч.ч. брашно
1/4 ч.л. сол
56 гр масло, меко
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 190 градуса и покрийте с хартия за печене тава 20х20 см.
Пригответе блата - в кухненски робот или в купа смесете брашното, захарта, солта и студеното масло, нарязано на малки кубчета до получаване на гладко тесто. Разпределете в подготвената тавичка, загладете добре отгоре и сложете във фризера за 10 минути, за да стегне. Изпечете в предварително загрята на 190 градуса фурна за 20-25 минути или докато стане златисто. Оставете леко да се охлади.
За пълнежа - в касерола сложете нарязаните на дребно фурми, захарта и сайдера ( или ябълковия сок ). Оставете на среден огън, докато фурмите омекнат и сместта започне да прилича на сладко. Пасирайте в блендер или с пасатор до получаване на гладко пюре. Добавете кората от лимон и разбъркайте. Разпределете върху изпечения блат и загладете.
За да направите топинга в купа смесете овесените ядки, брашното, кафявата захар, солта и канелата и разбъркате добре с тел. Добавете мекото масло и с ръце намачкайте продуктите, за да получите трохи. Отново разпределете в тавата върху топинга и запечете за 20-25 минути или до златисто. Оставете да се охлади напълно и разрежете на еднакви квадратни парчета.
0 коментара:
Публикуване на коментар