Крем супа от карамелизиран лук и соев сос



  Идеята ми за крем супата от карамелизаран лук и соев сос дойде, когато се включих в кулинарното предизвикателство на Kikkoman и Блоговодител : "Вкусната храна обича Kikkoman". Замених солта със соев сос, което не само прави ястието по-здравословно, но и придава един допълнителен умами вкус. 
      Ако решите да сготвите това или друго ястие със соев сос, можете да изпратите рецептата си на https://blogovoditel.com/igri/vkusnata-hrana-obicha-kikkoman/2/?blog_id=290    и да подкрепите мен и моя блог. 
 
Необходими продукти за 4 порции:

https://blogovoditel.com/images/design/game-kikkoman-2018/kikkoman_game_240.gif1 кг кромид лук  
2 с.л. зехтин
1 с.л. соев сос Kikkoman
1 с.л. бял балсамов оцет
2 с.л. захар
1 л. прясно мляко
1 гл чесън
2 дафинови листа
1/2 ч.ч. готварска сметана
1/2 ч.ч. сладко от карамелизиран лук / лучено чътни за сервиране 

Начин на приготвяне: 

Загрейте фурната на 220 градуса.
Застелете голяма тава с хартия за печене. Нарежете лука на едри парчета, без да го белите и поставете в тавата. Полейте със зехтина, соевия сос и балсамовия оцет, поръсете със захарта и разбъркайте добре. Покрийте с алуминиево фолио и печете за 55-60 минути или до златисто в предварително загрята на 220 градуса фурна. Извадете и оставете леко да се охлади.
В тенджера сложете прясното мляко, хоризонтално разполовената глава чесън и дафиновия лист. Оставете на силен огън да заври. Отстранете от котлона, извадете чесъна и дафиновия лист и отделете половината смес в друг съд. Обелете лука и го сложете в тенджерата. Пасирайте до гладка смес. Върнете обратно отделената смес, добавете сметаната и върнете на слаб огън да заври. 
По желание сервирайте със сладко от карамелизаран лук/ лучено чътни, поставено върху супата.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino