Палачинкова торта с шоколад и сметана


    В последните месеци палачинковите торти са много популярни. За да съм и аз в крак с кулинарните тенденции, сътворих своя лесна версия ... всъщност това е първата торта, която направих веднага след като завърших обучението си като сладкар и признавам си използвах техники, които научих в практиката си в сладкарския цех. Не си мислете обаче, че палачинковата торта е нещо особено, както я описа дъщеря ми - блат, крем, блат, крем...
    Повечето палачинкови торти не се измазват отстрани, така че, ако Ви се вижда сложно или трудоемко, просто не я измазвайте, оставете я "гола", няма да загуби от вкуса си.

Необходими продукти:

за палачинките:
3 ч.ч. прясно мляко
3 ч.ч. брашно
3 яйца
1 щ. сол

за шоколадовия крем:

200 гр черен шоколад
100 гр масло
1 щ. сол
250 мл сладкарска сметана
50 гр лешници, печени и смлени
50 гр орехи, печени и смлени

за сметановия крем:

350 мл сладкарска сметана
1 1/2 с.л. захар
1 с.л. ванилов екстракт или 2 ванилии

за украса:

50 гр лешници, печени и смлени
50 гр орехи, печени и смлени
настърган шоколад


Начин на приготвяне:

Първо пригответе палачинките - в купа смесете млякото, брашното, яйцата и 1 щипка сол и разбийте до гладка смес с помощта на тел или миксер.  
Загрейте тиган с незалепващо покритие. Излейте един черпак от сместта и разнесете по дъното на тигана. Оставете, докато крайщата на палачинката започнат да се отлепват и обърнете от другата страна. Оставете за още 1 минута или докато крайщата започнат да слават леко златисти. Процедирайте по същия начин и с останалата смес. 
Смесете всички ( 200 гр ) лешниците и орехите и ги запечете на тиган или във фурната за няколко минути, колкото да отпуснат аромата си. Охладете и смелете. Разделете на две равни части от по 100 гр.
За шоколадовия крем - на водна баня разстопете шоколада заедно с маслото и щипка сол. Разбъркайте добре до получаване на гладък крем. Махнете от огъня и добавете сметаната и 100 гр от смлените ядки. Разбъркайте. 
За сметановия крем - в купа смесете сметаната, захарта и ванилията и леко разбийте с тел или миксер. Не разбивайте до сняг, а само колкото сместта да се сгъсти леко, така ще се нанася по-лесно върху палачинките и ще ги направи по-сочни. 
За да сглобите тортата, поставете върху съд за сервиране ринг с големината на палачинките. Ако няма да измазвате тортата, ринг не Ви е необходим - просто редете палачинка, сметанов крем, палачинка, шоколадов крем, като завършите със сметана. Ако ползвате ринг, процедурата е същата - палачинка, сметанов крем, палачинка, шоколадов крем, но завършете с палачинка. Останалата сметана разбийте на сняг и с част от нея намажете последната палачинка. Сложете в хладилник да се стегне. След това махнете внимателно ринга и измажете и стените на тортата. Покрийте страните с останалите 100 гр ядки, а отгоре поръсете с настърган шоколад. Ако е необходимо оставете в хладилник да стегне. 

4 коментара:

Лилия Цачева каза...

Страхотна!

Ivi каза...

Благодаря ти, Лили 😍

Unknown каза...

Прекрасна

Ivi каза...

Благодаря! Радвам се, че Ви харесва :)

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino