Печен боб с наденица


     Бобът си е класика в българската кухня. Много хора го избягват, заради последващи стомашни проблеми, но истината е, че приготвен правилно, не би трябвало да Ви създаде неразположение. Бобът е и много полезен, богат на белтъчини, забавя процесите на стареене в  организма, поради което се препоръчва да бъде консумиран поне веднъж в седмицата. 
       Повечето хора приготвят най-често боба на чорба, но аз го предпочитам на фурна. Тази рецепта е сред фаворитите ми и е чудесна за студените есенни и зимни вечери, когато искате да усетите домашния уют. 


Необходими продукти за 4 порции:

500 гр бял боб
1-2 с.л. олио
1 гл лук, ситно нарязан
3 сушени червени чушки
3 бр наденица ( Народна )
2 с.л. доматено пюре
2 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Ако имате възможност, накиснете боба от предната вечер. Сварете го, като смените два-три пъти водата му, щом заври. Когато е готов, изцедете, посолете на вкус и поставете в тава. Не изхвърляйте водата от варенето, част от нея ще Ви трябва при печенето. 
Загрейте фурната на 200 градуса.
В силно загрят тиган сложете сушените чушки, за да пуснат аромата си и леко да омекнат. Нарежете на ленти и добавете към боба.
В същия тиган загрейте олиото и запържете до омекване ситно нарязания лук. Намалете огъня и прибавете брашното, червения пипер и доматеното пюре, като разбърквате непрекъснато. Налейте от водата, в която се е варил боба, колкото да се получи сос. Оставете за 2-3 минути и след това прибавете в тавата и разбъркайте добре. Ако е необходимо долейте още от водата. Накрая наредете надениците, разрязани на две и след това отново на две по дължина. 
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до желаната гъстота.

2 коментара:

jorgeefrrr828 каза...

It's best to take part in a contest for one of the best blogs on the web. I will advocate this website! online casino bonus

Ivi каза...

Thank You, jorgeefrrr828, for the kind words! I really try to be helpful with easy but impressive recipes...hope it works 😁

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino