Бобът си е класика в българската кухня. Много хора го избягват, заради последващи стомашни проблеми, но истината е, че приготвен правилно, не би трябвало да Ви създаде неразположение. Бобът е и много полезен, богат на белтъчини, забавя процесите на стареене в организма, поради което се препоръчва да бъде консумиран поне веднъж в седмицата.
Повечето хора приготвят най-често боба на чорба, но аз го предпочитам на фурна. Тази рецепта е сред фаворитите ми и е чудесна за студените есенни и зимни вечери, когато искате да усетите домашния уют.
Необходими продукти за 4 порции:
500 гр бял боб
1-2 с.л. олио
1 гл лук, ситно нарязан
3 сушени червени чушки
3 бр наденица ( Народна )
2 с.л. доматено пюре
2 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Ако имате възможност, накиснете боба от предната вечер. Сварете го, като смените два-три пъти водата му, щом заври. Когато е готов, изцедете, посолете на вкус и поставете в тава. Не изхвърляйте водата от варенето, част от нея ще Ви трябва при печенето.
Загрейте фурната на 200 градуса.
В силно загрят тиган сложете сушените чушки, за да пуснат аромата си и леко да омекнат. Нарежете на ленти и добавете към боба.
В същия тиган загрейте олиото и запържете до омекване ситно нарязания лук. Намалете огъня и прибавете брашното, червения пипер и доматеното пюре, като разбърквате непрекъснато. Налейте от водата, в която се е варил боба, колкото да се получи сос. Оставете за 2-3 минути и след това прибавете в тавата и разбъркайте добре. Ако е необходимо долейте още от водата. Накрая наредете надениците, разрязани на две и след това отново на две по дължина.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до желаната гъстота.
2 коментара:
It's best to take part in a contest for one of the best blogs on the web. I will advocate this website! online casino bonus
Thank You, jorgeefrrr828, for the kind words! I really try to be helpful with easy but impressive recipes...hope it works 😁
Публикуване на коментар