В сезона на консервирането никога не пропускам да си затворя бурканчета с печен патладжан. Някои замразяват патладжана във фризер, но за мен така той губи аромата и вкусовите си качества. Затова консервирам в бурканчета, където се запазва като току-що изпечен и ми трябвата само няколко минути, за да приготвя едно вкусно кьопоолу ( рецептата тук )
Необходими продукти за 10 бурканчета:
20 бр патладжан
сол
Начин на приготвяне:
Измийте добре патладжаните, подсушете и с помощта на остър нож направете разрези по тях, за да не се пръснат по време на печене. Изпечете в чушкопек, във фурна, на скара или на барбекю. Ако е необходимо, ги обърнете, за да се изпекат от всички страни.
Когато са готови, оставете леко да се охладят и да се изцедят, обелете ги, нарежете ги на ситно, посолете на вкус и разпределете в бурканчета. Затворете плътно бурканчетата с капачки, подредете ги в подходящ съд, полейте с вода, колкото да покрие капачките и включете да заврат. Варете 10-12 минути ( след завиране на водата ) и извадете да се охладят с капачките надолу.
0 коментара:
Публикуване на коментар