Печени тиквички аматричана


       Аматричана е традиционен италиански сос за паста, базиран на сушени свинки бузи, сирене пекорино, лук и домати. В тази рецепта сосът не е оригиналният, но Ви уверявам, че вкусът е все така невероятен и завладяващ. Ако искате да опитате да приготвите пълнени тиквички по по-различен начин, горещо Ви препоръчвам точно тези.

Необходими продукти за 4 порции:

4 големи тиквички
125 гр моцарела ( настъргана или на топка )

за соса аматричана:

1 с.л. зехтин
200 гр панчета ( или бекон )
1 гл лук, ситно нарязан
2 скл чесън, ситно нарязан
1 стр мащерка
1 дафинов лист
1 щ. светло кафява захар
3 с.л. червен винен оцет
800 гр нарязани домати от консерва ( или пасата )
2 ч.ч. червено вино ( или бульон, ако готвите за деца )
1 ч. лют червен пипер ( по желание )

Начин на приготвяне:

За да приготвите соса, в тиган загрейте 1 с.л. зехтин и запържете панчетата или бекона, докато стане златист и хрупкав. Добавете ситно нарязаните лук и чесън , мащерката, дафиновия лист и захарта и гответе, докато лукът стане златист. Сипете оцета и оставете да се изпари, като разбърквате от време на време. Накрая прибавете доматите и виното или бульон, подправете с щипка сол и лютия червен пипер ( ако ползвате ) и оставете да къкри на слаб огън за 30 минути или докато сосът стане гъст и плътен.
Загрейте фурната на 200 градуса. 
Почистете крайщата на тиквичките и ги разрежете на еднакви големи парчета. Издълбайте вътрешността на всяко парче, като оставите дъното цяло, за да не изтече плънката при печене. Наредете в леко намаслена тавичка и запечете за 20-30 минути или докато тиквичките започнат да омекват.
Извадете тавичката от фурната, напълнете тиквичките с готовия сос, покрийте с фолио и запечете за още 30 минути. 
Махнете фолиото, поръсете тиквичките с моцарела и запечете за 10 минути, докато моцарелата се разтопи, а тиквичките станат съвсем меки. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino