Клафути с череши


      Клафути е традиционнен френски десерт, който по оригинална рецепта се приготвя с цели непочистени черни череши, подредени върху намаслена тава и покрити с паланчинко - подобно тесто. След като се изпече, се поръсва с пудра захар и се сервира леко топло. 
      В днешни дни сладкишът се приготвя с различни плодове - кайсии, сливи, праскови, ябълки, боровинки, къпини и други. Така приготвен обаче се нарича "флаугнард", а не клафути, макар че малко хора са запознати с това наименование. 
Клафути или флаугнард рецептата е супер лесна за приготвяне, така че възползвайте се.

Необходими продукти:

за пълнежа:

1/2 с.л. масло, меко
1 с.л. захар
300 гр череши
пудра захар за поръсване

за тестото:

60 гр брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
3 яйца
60 гр захар
300 мл прясно мляко
1 ванилия или 1/2 ч.л. ванилов екстракт
1 щ. сол

Начин на приготвяне:

Пригответе тестото, като смесите всички продукти и разбъркате в блендер, робот или на ръка с помощта на тел до получаване на гладка хомогенна смес. Оставете да престой за 20-30 минути.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Намажете 22 см тавичка с масло и поръсете с малко захар. Подредете черешите ( ако желаете почистени ) по дъното на тавата и сложете във фурната за 5 минути или докато плодовете започнат да омекват. Извадете от фурната и разпределете отгоре готовото тесто. Върнете във фурната и изпечете за 30-35 минути или докато сладкишът стане пухкав и златист. 
Поръсете с пудра захар и сервирайте леко топъл.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Добра храна от Иви Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino